Kalasääksi

Wikisitaateista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Osprey prepare to mate.jpg

Sääksi eli kalasääski, vanhemmalta nimeltään kalasääksi (Pandion haliaetus), on suurikokoinen petolintu, joka elää järvialueilla ja merenrannikoilla.

  • Kalasääksi Havukka-aho lennähtää paikalle. Sen nokka näyttää vähän vääntyneeltä. Petolintu huomaa kummastelevat ilmeet ja muistelee: ”Nuorena päätin vastoin isän neuvoa syöksyä kalan perään puron poikki. Niin sitten loukkasin nokkani sammaloituneeseen kiveen. Tuon kivuliaan ja nöyryyttävän tapauksen jälkeen olen aina kalastanut purossa pitkittäissuunnassa. Haluatteko muuten kyydin kotiinne?” Sankarimme kieltäytyvät kohteliaasti – arvaat varmaan miksi. Kalasääksi kertoo lopuksi lentävänsä sitten vanhana, viimeisillä voimillaan, mahdollisimman lähelle aurinkoa, ”sieltä kaikki elämä on lähtöisin ja sinne ja siellä se palaa”. Lintu laulaa Ylösnousemuslaulunsa: (Risto Rekola: Muru ja Puru)
  • ”Kun rikoin kanelinruskean kuoren / ja aloin elon kalasääksen nuoren, / kodistani korkeasta katsoin auringon kerää / ihmeissäni tunsin, kuinka villi haave herää: / tuo mieleni puoleensa vetäjä / oli ylempänä kuin pesäpetäjä! // Opin tähtäämään maaliin, nappaamaan saaliin. / Meren vellova neste ei ollut pyynnin este. // Nyt lentelen yli metsien / uutta pesäpuuta etsien, / mieluiten latvusta ylhäältä / käkkyrämäntyä kallion päältä. / Puun pitäisi pesäni kilot kestää / eikä lentoreittiä minkään estää. / Onko turhuutta toiveeni jalous? / Puut sellaiset vei tehotalous. // Ahdas on maailma, kun siivin pitkin / törmäyksiin joutuu – usein itkin. / Olenkin suunnitellut salaa (tämä sydämeeni rohkeutta valaa): / kerran lennän tuolle puolen pilven / kohtaamaan auringon kiiltävän kilven. / Siipieni viimeisin voimin / en enää uneksi vaan toimin. // Hyvästi lahna, ahven, hauki! / on viimein taivas mulle auki”. (Tuija Kuha: Muru ja Puru)