Siirry sisältöön

Agathon Meurman

Wikisitaateista
Agathon Meurman
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:

Agathon Meurman, ”Kangasalan Karhu”, (9. lokakuuta 1826 Kangasala – 17. tammikuuta 1909 Helsinki) oli suomalainen kunnallisneuvos, poliitikko, suomalaisuusmies, sanomalehti- ja tietokirjailija ja aikansa huomattavimpia yhteiskunnallisia vaikuttajia. Hän on myös suomalaisen tietosanakirjan isä.

Sitaatteja[muokkaa]

  • Hän (Arthur Schopenhauer) on n.s. pessimistisen systeemin alkaaja, jonka ydin on elää itse mitä hauskemmasti, mutta vakuuttaa muille, että elämä on niin kurjaa, ettei maksa vaivaa elää.
  • "Jeesus sanoo: "rakastakaa vihollisianne", mutta hän ei sano: suvaitkaa (tolereeratkaa) vihollisianne, eikä hän sano: suvaitkaa pahuutta. Rakkaudessa on kyllä suvaitsevaisuutta, mutta rakkaus on verrattomasti laajempi ja syvempi. "Rakkaus on väkevämpi kuin kuolema." Suvaitsevaisuus on laimea, ei kylmä eikä palava; se ei voi rakastaa totuutta eikä vihata valhetta, se on kummastakin välinpitämätön. Jumala rakastaa ja - vihaa."

-Agathon Meurman (Lähde: Suuri sitaattisanakirja, Otava, Keuruu 1982, s. 395)

  • Zola, Emile, ransk. romaninkirjoittaja, s. 1840. Hän on oivallisesti ymmärtänyt minkä laatuista lukemista nykyinen turmeltunut maku vaatii ja mitä kirjoja käy kaupaksi. Astuen esiin uusilla muka taideteorioilla ja uuden taidekoulun, "naturalismin", perustajana, on hän tämän varjon alla ruvennut kertomaan ruokottomuuksia, joita tähän saakka on pidetty mahdottomina kertoa. Ihmisessä vaikuttaa pelkästään luonnonvietit ja niistäkin melkein yksinomaan siitoshimo. Hänen viimeinen romaninsa onkin nimeltään Ihmis-eläin, "La béte humaine".

Lähteet[muokkaa]

Suuri Sitaattisanakirja. Toimittanut Jarkko Laine. Helsinki: Otava, 1989.