Wikisitaatit:Kahvihuone

Kohteesta Wikisitaatit
Loikkaa: valikkoon, hakuun
File-manager.png

Kahvihuoneen arkistot:

 1.  Vuodet 2004–2006
 2.  Vuodet 2007–2010
 3.  Vuodet 2011–2013
 4.  Vuodet 2014–2015

Kahvin nauttimista palestiinalaisessa kahvilassa
 • fi: Tällä sivulla keskustellaan Wikisitaateista. Usein kysyttyjä kysymyksiä löytyy täältä. Lisää kysymyksesi alimmaiseksi ja anna aiheelle otsikko, niin saamme sivun pysymään järjestyksessä ja tulevaisuudessa uudet kysymykset on helppo havaita.
 • en: This is the community discussion page.

  Requests for the bot flag should be made on this page. This wiki uses the standard bot policy, and allows global bots and automatic approval of certain types of bots. Other bots should apply below, and then request access from a steward if there is no objection.Lisää uusi aiheWikimania 2016 Scholarships - Deadline soon![muokkaa]

Please help translate to your language

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (keskustelu) 5. tammikuuta 2016 kello 01.49 (UTC)

2016 WMF Strategy consultation[muokkaa]

Please help translate to your language

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (keskustelu) 18. tammikuuta 2016 kello 19.06 (UTC)

VisualEditor News #1—2016[muokkaa]

Elitre (WMF), 26. helmikuuta 2016 kello 19.21 (UTC)

VITTUUUU![muokkaa]

Iskevä otsikko. No niin, asiaan. Tänne on juuri luotu artikkeli elokuvasta Pelurit (vuoden 1993 elokuva). Siellä on "sitaatteja" eli siis otteita elokuvan dialogista, joista yhdessä on tuo repliikki, joka on lyhennettynä tämän viestin otsikossa. Kiroilu ei häiritse, mutta haluaisin nyt kysyä yhteisöltä, onko tämän Wikisitaatit-projektin tarkoituksena kerätä satunnaisten elokuvien satunnaisia dialogeja jälkipolville säilytettäväksi. Siis onko hyvä juttu, että tuonkaltaisia artikkeleja tehdään? Kysyn tätä kahvihuoneessa, koska täällä näkyy olevan useita vastaavia sivuja, ja haluaisin tietää, miten niihin pitäisi suhtautua. Omasta mielestä ne ovat jokseenkin omituisia ja voisin olla ilmankin niitä. --Pxos (keskustelu) 24. maaliskuuta 2016 kello 15.21 (UTC)

Anteeksi aiheuttamani häiriö (loin kyseisen artikkelin). Voi nuo kirosanat ynnä muut "asiattomuudet" halutessaan vaikka sensuroida. --Hedelmätiski (keskustelu) 25. maaliskuuta 2016 kello 15.46 (UTC)
Kysymys ei ole kiroilusta. Vaan siitä, mistä kirjoitinkin. Onko sitaattikokoelman tarkoitus kerätä leffojen keskustelunpätkiä sieltä täältä. En tiedä. Minusta ei ole, ja niitä pitäisi karsia ja poistaa. --Pxos (keskustelu) 25. maaliskuuta 2016 kello 16.45 (UTC)
Mielestäni elokuvasitaatit saavat jäädä, tuskin ne ketään siellä haittavaat. Ymmärrän toki näkökulmasi, mutta minusta ne saisivat jäädä --Hedelmätiski (keskustelu) 25. maaliskuuta 2016 kello 18.50 (UTC)
Jos käytäntöä ei ole, olettaisin itse, että "yleisen wikiperiaatteen mukaan" kaikki sellainen materiaali saa olla, jota muokkaajayhteisö ei erityisesti ole kieltänyt tai joka ei ilmeisen selvästi sovi projektin päämäärien kanssa yhteen. Katsotaan nyt, kuinka moni jättää osallistumatta tähän keskusteluun. Koska elokuvasitaatteja on täällä paljonkin, ilmeisesti tämänhetkinen konsensus on, että ne ovat hyväksyttyjä. --Pxos (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 09.32 (UTC)
Selvemmin: kyse on siis siitä, onko tällä projektilla joku tarkoitus ylevöittää ihmiskuntaa ja lisätä sen sivistystä sitaateilla suurmiehien lausumista samaan tapaan kuin painetuissa sitaattikokoelmassa, vai kelpaavatko tänne esimerkin kaltaiset sitaatit: "Vitun vitun vittu", jonka sanoo elokuvassa esiintyvä roolihenkilö. Kysymys on siitä, mikä tämän projektin tarkoituksena on. Esimerkkiartikkelissa Pelurit (vuoden 1993 elokuva) ei minun mielestäni kerta kaikkiaan ole mitään sellaista, jolla olisi mitään itsenäistä arvoa sitaattina tai sivistyksellisenä elementtinä. Siellä on dialoginpätkiä, jotka eivät sisällä edes merkittäviä hokemia, vaan oikeastaan pelkkää arvotonta roskaa tyyliin "Älä koske mun muijaan, vittu. No vittu en. No joo. No vittu." Mitä ihmeen arvoa tuollaisella on täällä? Haluaisin niiden poistuvan projektista. --Pxos (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 11.26 (UTC)
Ymmärrän pointtisi. Pois vaan! --Hedelmätiski (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 12.18 (UTC)
Kun en ole nähnyt tätä elokuvaa, niin en osaa kommentoida. (Vrt. lainaamiani sitaatteja alla, joita pitäisin ilman muuta kelvollisina.)--Urjanhai (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 12.23 (UTC)
En ole nähnyt tätä elokuvaa, mutta kun katsoin luokasta Luokka:Elokuvat muutaman elokuvan kohdalta, jotka olen sattunut näkemään, niin sitaatit ja siteerausperiaate vaikuttivat aivan luontevilta ja perustelluilta ainakin niissä, ja niidenkin elokuvien osalta, joita en ole nähnyt, voisin kuvitella samaa. Useinhan jonkun jonkun huippuklassikkokohtauksen repliikin, jolla saattaa olla laaja kulttimaine, merkitys ei ole ehkä edes ymmärrettävissä jos ei tunne elokuvaa ja sitä tehtävää, mikä ko. repliikillä elokuvassa on, ja mikä on se asia, jota repliikki ao. elokuvassa ilmentää. Näin siis toistamalla näennäisesti jopa täysin järjettömiä ja merkityksettömiä lauseenpätkiä elokuvan ystävät voivat keskustella keskenään monimerkityksellisesti ja syvällisesti. Luultavasti joistain tällaisista lausesista voi olla jopa wikipedia-artikkeli. Näin siis pitäisin elokuvasitaatteja yleisesti perusteltuina, ja pitääkin itse asiassa heti lisätä joitakin, jos vain jaksaa ja kerkiää. Esim. Kaurismäeltä löytyy heti vaikka mitä: "- Panit sitten hampaasi siihen. - Niin tein." / "-Miten se vaikuttaa? - Tappaa." / "they didn't like me there." / "Nobody wants but all they must." jne jne. Jos nyt esim. tuossa siteerattu olisi ko. elokuvan koko dialogi (onko? en tunne asiaa), niin se olisi aika hauska. Mutta sitaattivalikoimaan yksittäisen elokuvan kohdalla ei voi tietenkään ottaa kantaa tuntematta itse elokuvaa. Kuitenkin tuntien ne yleiset periaatteet, joilla sitaatteja selkeästi näkyy valikoidun niistä eolkuvista, jotka itse satun tuntemaan, tämä vaikuttaa aivan mahdolliselta sitaattivalikoimalta.--Urjanhai (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 12.22 (UTC)
Tai jos vielä otetaan näennäisesti järjetöntä meuhkaamista sisältäviä klassikkositaatteja, niin esim. Chaplinin Diktaattorista löytyvät kuolemattomat: "Wiener Schnitzel! Lager Beer und Sauerkraut! Ach, Ich, Uch, Hic!" ja: "Libertad Schtunk! Democracija Schtunck! Frei Sprachen Schtunck!" --Urjanhai (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 12.28 (UTC)
En ole koskaan muokannut Wikisitaatteja mutta sanon silti mitä mieltä olen. Olen luullut että tänne kootaan sellaisia sitaatteja joita mediassa tai muualla siteerataan. Vaikka esimerkiksi että "tähän pankkiin ei kaivata asiakkaita jotka tuovat tänne vain hiekkaa kengissään" tai jotain sinne päin. Sitä on väitetty yleisesti Wahlroosin sanomaksi, mutta jutussa jota referoin todistellaan ennsin, ettei se ole Wahlroosilta vaan Jaakko Lassilalta. Sitten päädytään siihen että se voisi olla Wahlroosilta. Itse olen sitä mieltä että Wahlroosin pitäisi ihan yleisen rauhan nimissä sanoa se pikimmiten, jotta se saadaan kirjattua hänen nimiinsä.
Toisin sanoen pois kaikki elokuvarepliikit joita kukaan ei ole toistanut. --Harriebarn (keskustelu) 26. maaliskuuta 2016 kello 20.28 (UTC)
Ei ole lainkaan sanottu ettei elokuvien sitaatteja olisi kukaan toistanut, esim. nuo yllä lainaamani Chaplin-sitaatit kopioin tietokirjasta, joka on hyllyssäni. Nimenomaanhan filmiharrastajat noita toistelevat keskenään, ja myös julkaisuissaan. Tähän nimenomaiseen elokuvaan en kuitenkaan kuitenkaan ota kantaa koskan en ole nähnyt sitä, enkä tunne ko. lajityyppiä ja siihen liittyvää kirjallisuutta. Ainakin niiden elokuvien, jotka olen sattunut näkemään, sitaatit täällä ovat juuri sellaisia, joita näkee ja kuulee jatkuvasti siteerattavan, esim. Casablanca. Periaatteen "Oleta hyvä tahto" mukaisesti kuvittelisin, että muutkin sitaatit on valittu samalla periaatteella. --Urjanhai (keskustelu) 27. maaliskuuta 2016 kello 08.56 (UTC)
Oma lajinsa varmaan ovat "väitetyt sitaatit", joista tuo ei liene ainoa, en muista, onko joidenkin tunnettujen henkilöiden kohdalla sellaisia tässä projektissa jotenkin käsiteltykin (so. joko esitetty sitaatti oikeassa, laajalle levinnestä poikkeavassa muodossa, tai otettu kantaa siihen, mikä on jonkin tällaisen sitaatin tarkka alkuperä, tai tunnetaanko sitä. Saa nyt nähdä, löytyykö esim., tuon hiekkasitaatin alkuperä kun sitä nyt jäljitetään. Joistain tällaisista sitaateista tai sanonnoista taitaa olla jopa wikipedia-artikkeleita.--Urjanhai (keskustelu) 27. maaliskuuta 2016 kello 08.56 (UTC)
Keskusteluun on osallistunut neljä tunnusta, joista kolmen voidaan sanoa olevan Wikisitaattien muokkaajayhteisön jäseniä. Näistä kolmesta kaksi (Urjanhai ja Hedelmätiski) vaikuttaa sallivan keskustelunavauksessa mainitut sitaatit, enkä minäkään taida vaatia olemassa olevien elokuvasitaattien poistamista tai uusien sitaattien kieltämistä, joten tulkitsen asian olevan siten kuin se on. Ei johda toimenpiteisiin ainakaan minun puoleltani, koska selkeää tahtoa poistamisen puolesta ei näytä olevan. --Pxos (keskustelu) 5. huhtikuuta 2016 kello 15.02 (UTC)

Open Call for Individual Engagement Grants[muokkaa]

IEG barnstar 2.png

Please help translate to your language:

Greetings! The Individual Engagement Grants (IEG) program is accepting proposals until April 12th to fund new tools, research, outreach efforts, and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), IEGs can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

With thanks, I JethroBT (WMF) 31. maaliskuuta 2016 kello 15.47 (UTC)

No editing two times this week[muokkaa]

Wikimedia Foundation testaa uusinta Dallasin datakeskustaan. Tämä varmistaa sen, että Wikipedia ja muut Wikimedian wikit pysyvät käytössä jopa katastrofin jälkeen. Varmistaaksemme että kaikki toimii, Wikimedian tekniikkaosaston pitää järjestää suunniteltu testi. Testi näyttää voivatko he vaihtaa luotettavasti yhdestä datakeskuksesta toiseen. Se vaatii monien tiimien valmistumista testiä varten ja paikalla oloa, jotta kaikki odottamattomat ongelmat saadaan korjattua.

He siirtävät kaiken liikenteen uuteen datakeskukseen tiistaina 19. huhtikuuta.
Torstaina 21. huhtikuuta he vaihtavat takaisin ensisijaiseen datakeskukseen.

Valitettavasti joidenkin MediaWikin rajoitusten vuoksi kaikki muokkaukset pysähtyvät näiden kahden vaihdon ajaksi. Pahoittelemme häiriötä, ja yritämme minimoida tämän tulevaisuudessa.

Siirron aikana on lyhyt aika, jolloin voit lukea kaikkia wikejä, mutta et muokata.

 • Et voi muokata noin 15-30 minuutin ajan torstaina 19. huhtikuuta ja torstaina 21. huhtikuuta, alkaen klo 14.00 UTC (17.00 suomen aikaa).
 • Jos yrität muokata tai tallentaa näinä aikoina, saat virheilmoituksen. Toivomme, ettei muokkauksia katoa näiden minuuttien aikana, mutta emme voi taata sitä. Jos näet virheilmoituksen, odota kunnes kaikki vaikuttaa jälleen normaalilta. Sen jälkeen sinun pitäisi pystyä tallentamaan muokkauksesi. Mutta suosittelemme sinua varmuuden vuoksi ensin tekemään kopion muokkauksistasi.

Muut vaikutukset:

 • Taustatyöt voivat kestää kauemmin ja osa saattaa jäädä tekemättä. Punaiset linkit eivät välttämättä päivity yhtä nopeasti kuin normaalisti. Punaisen linkin muuttuminen siniseksi artikkelin luomisen jälkeen saattaa kestää kauemmin kuin yleensä. Some long-running scripts will have to be stopped.
 • There will be a code freeze for the week of 18 April. No non-essential code deployments will take place.

Tämä testi oli alun perin suunniteltu tapahtuvan 22. maaliskuuta. 19. ja 21. huhtikuuta ovat uudet päivät. Voit katsoa aikataulun sivulta wikitech.wikimedia.org. He ilmoittavat kaikista muutoksista koskien aikataulua. Ilmoitamme vielä lisää tästä. Jaa tämä tieto yhteisösi kanssa. /Johan (WMF) (keskustelu) 17. huhtikuuta 2016 kello 22.08 (UTC)

Compact Links coming soon to this wiki[muokkaa]

Please help translate to your language

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Hello, I wanted to give a heads up about an upcoming feature for this wiki, which you may already seen in the latest issue of Tech News. Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). This will be enabled as a feature in the coming week for all users, which can be turned on or off using a preference setting. We look forward to your feedback and please do let us know if you have any questions. Details about Compact Language Links can be read in the project documentation.

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk) 24. kesäkuuta 2016 kello 14.01 (UTC)

Compact Language Links enabled in this wiki today[muokkaa]

Please help translate to your language

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). Based on several factors, this shorter list of languages is expected to be more relevant for them and valuable for finding similar content in a language known to them. More information about compact language links can be found in the documentation.

From today onwards, compact language links has been enabled as the default listing of interlanguage links on this wiki. However, using the button at the bottom, you will be able to see a longer list of all the languages the article has been written in. The setting for this compact list can be changed by using the checkbox under User Preferences -> Appearance -> Languages

The compact language links feature has been tested extensively by the Wikimedia Language team, which developed it. However, in case there are any problems or other feedback please let us know on the project talk page. It is to be noted that on some wikis the presence of an existing older gadget that was used for a similar purpose may cause an interference for compact language list. We would like to bring this to the attention of the admins of this wiki. Full details are on this phabricator ticket (in English).

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk)-28. kesäkuuta 2016 kello 04.21 (UTC)

Editing News #2—2016[muokkaa]

m:User:Elitre (WMF), 3. heinäkuuta 2016 kello 17.20 (UTC)

Save/Publish[muokkaa]

Whatamidoing (WMF) (talk) 9. elokuuta 2016 kello 18.03 (UTC)

RevisionSlider[muokkaa]

Birgit Müller (WMDE) 12. syyskuuta 2016 kello 14.56 (UTC)