Siirry sisältöön

Wikisitaatit:Merkitse lähteet

Wikisitaateista
Tämä on Wikisitaattien käytäntö.
Opas käytäntöihin
Käyttäytyminen
Käytännöt
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä
Muokkaaminen
Mitä Wikisitaatit ei ole
Älä pure uusia tulokkaita
Oleta muilta hyvää tahtoa
Kirjoittaminen ja uutiset
Lähteet
Uusi sivu
Neutraali näkökulma
Poistokäytäntö
Yhteenveto
Käyttäjät
Käyttäjätunnus
Käyttäjäsivu
Keskustelusivu
Tekijänoikeudet
Vastuuvapaus



Lähteiden merkitseminen tarkoittaa sivun tietolähteiden merkitsemistä itse sivuun. Se helpottaa tietojen tarkistamista. Lähteiden merkitseminen on erittäin tärkeää Wikisitaattien luotettavuuden varmistamiseksi.

Jos käytät sivua kirjoittaessasi jotakin ulkoista tietolähdettä, niin lähteiden merkitseminen on yksinkertaisesti rehellisyyttä ja avoimuutta. Vaikka et käyttäisi lähteitä (eli kirjoittaisit ulkomuistista), sinun kannattaa etsiä luotettavia lähteitä tiedollesi – näin asiasta ei tule epäselvyyttä myöhemmin poissa ollessasi ja samalla tulet varmistaneeksi, että muistamasi tiedot ovat oikeita.

Lähteiden merkitseminen on tärkeää myös kiistattomissa aiheissa – niistä saattaa tulla kiistaa myöhemmin. Kiistatapauksissa lähteiden esittämisellä on ensisijainen merkitys. Kiistanalaisen väitteen lähde tulee tarjota täsmällisesti ja mahdollisimman helposti saatavassa muodossa (soveltuvissa tapauksissa suorana sitaattina), jotta se voidaan tarkistaa helposti. Puutteellisin lähdeviittein merkitty kiistanalainen materiaali tulee poistaa tai siirtää artikkelin keskustelusivulle. Lähteiden lisääminen jonkun muun kirjoittamaan sivuun on erinomainen tapa parantaa sivua.

Lähteiden merkitseminen

[muokkaa]

Lähteet tulee sijoittaa sivun loppuun ==Lähteet== -otsikon alle tai suoraan sitaatin perään. Suositeltava menetelmä lähteiden merkitsemiseen on ref-tagien käyttäminen suoraan sitaatin perässä.

Lähteet merkitään <ref></ref> -tageilla seuraavasti:

  • <ref></ref> -tagien perusajatus on, että se tuottaa tagien sisään kirjoitetun tekstin alaviitteenä haluttuun kohtaan, joka merkitään sijaintitagilla {{Viitteet}}.
  • Samaa lähdettä voi käyttää monessa kohdassa, kun sen määrittelee sille määrittelee nimen tageilla <ref name=""></ref>
  • Nimettyyn lähteeseen viitataan tagilla <ref name="" />
  • Jos lähteiden paikan osoittava {{Viitteet}}-malline jää pois, alaviitteet sijoittuvat automaattisesti sivun loppuun.

Esimerkki ref-tagien käyttämisestä

[muokkaa]

"...Mä lupaan taistella loppuun asti mun äänestäjien puolesta ja mä takaan, että jos peli menee kovaksi niin mua ei kanneta eduskunnasta pihalle yhtä helposti kuin Vennamoa..." <ref>Kansanedustaja X Iltapäivälehdessä 10.10.2006, sivu 15</ref>

== Lähteet ==
{{Viitteet}}

Esimerkki saman lähteen käytöstä

[muokkaa]

  • "...Mä lupaan taistella loppuun asti mun äänestäjien puolesta ja mä takaan, että jos peli menee kovaksi niin mua ei kanneta eduskunnasta pihalle yhtä helposti kuin Vennamoa..." <ref name="Iltapäivälehti">Kansanedustaja X Iltapäivälehdessä 10.10.2006, sivu 15</ref>
  • "Se on nyt näin."<ref name="Iltapäivälehti" />



== Lähteet ==
{{Viitteet}}

Katso myös

[muokkaa]