Siirry sisältöön

Ohje:Uusi sivu

Wikisitaateista
Opas käytäntöihin
Käyttäytyminen
Käytännöt
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä
Muokkaaminen
Mitä Wikisitaatit ei ole
Älä pure uusia tulokkaita
Oleta muilta hyvää tahtoa
Kirjoittaminen ja uutiset
Lähteet
Uusi sivu
Neutraali näkökulma
Poistokäytäntö
Yhteenveto
Käyttäjät
Käyttäjätunnus
Käyttäjäsivu
Keskustelusivu
Tekijänoikeudet
Vastuuvapaus


Selaillessasi Wikisitaatteja huomaat "avoimen linkin" eli punertavan sanan tai fraasin, sitä napsauttamalla pääset suoraan muokkaamaan uutta artikkelia fraasin ilmaisemasta aiheesta. Jos teet niin vahingossa, pääset takaisin tekemättä muutoksia painamalla muokkaussivun keskeytä-linkkiä tai selaimesi paluunäppäintä. Älä luo tyhjiä sivuja tai sivuja, joissa on vain "fdsajklgfdarew" tai muuta vastaavaa höpöhöpöä. Sellaiset sivut ärsyttävät, turhauttavat ja vievät ylläpidon aikaa.

Uusi sivu ilman aiempaa linkkiä[muokkaa]

Sivun voi luoda lisäämällä haluamasi sivun nimen wikin URL:iin. Esimerkiksi tämä sivu olisi voitu aloittaa kirjoittamalla selaimeen URL http://fi.wikiquote.org/wiki/Ohje:Uusi sivu. Jos haluat luoda sivun Alvar Aallosta, se tapahtuu muokkaamalla osoiteriviä vastaavalla tavalla, eli muotoon http://fi.wikiquote.org/wiki/Alvar_Aalto.

Ennen uuden artikkelin aloittamista kannattaa tarkistaa, ettei linkin nimessä ole kirjoitusvirheitä. Tarkista myös onko kyseisestä aiheesta jo kokoelma olemassa jollain muulla nimellä (sivun vasemmassa laidassa on hakukenttä).

Yritä keksiä myös sivulle linkki, jotta se ei jäisi orvoksi. Kokoelmat voidaan lisätä usein niitä varten luoduille luetteloille. Luetteloihin voidaan kirjoittaa nimi, sana tai sanoja [[- ja ]]-merkkien väliin, esim. [[Aalto Alvar|Aalto, Alvar]]. Tämän jälkeen linkistä pääsee sivulle http://fi.wikibooks.org/wiki/Alvar_Aalto eli linkin tekstistä tulee artikkelin otsikko.

Jos et keksi mitään soveliasta, johon sen voisit lisätä, voit käyttää esimerkiksi hiekkalaatikkoa, jossa saa vapaasti mellastaa ja kokeilla kaikenlaista, tai sitten vaikka omaa käyttäjäsivuasi, jos sinulla on käyttäjätunnus.

Katso myös Wikipedian merkitsemiskäytäntöjä, joita kannattaa noudattaa ennen kuin tarkemmin sovitaan Wikisitaattien puolella. Katso ohjeesta Wikisitaateissa käytettävät artikkelimallit.

Sivujen uudelleenohjaus[muokkaa]

Jos artikkelin otsikolla on synonyymejä, on tärkeää ja hyödyllistä lisätä näille hakusanoille uudelleenohjaus kyseiseen artikkeliin. Näin Wikisitaattien hakua käyttävät lukijat löytävät sen helpommin, eikä kukaan voi vahingossa harhautua kirjoittamaan samasta aiheesta uutta artikkelia toisella otsikolla.

Uudelleenohjaus toimii lisäämällä halutun hakusanan tyhjälle sivulle koodin #OHJAUS [[artikkelin nimi]]. Tämä ohjaa uuteen artikkeliin, vaikka komennon jälkeen olisikin tekstiä. Jos komennon edessä on merkkejä, uudelleenohjaus ei toimi. Huomaa, että risuaidan ja OHJAUS välissä ei saa olla välilyöntejä. Kannattaa myös kopioida yhteenvetoon koko #OHJAUS [[artikkelin nimi]], jotta toiset huomaisivat uudelleenohjauksen helpommin.

Kokoelmat ja uudet sivut[muokkaa]

Aloita kokoelman tai sivun tekeminen samalla tavalla, kuin uuden sivun. Lisäksi jos olet koonnut tekstin jo valmiiksi ja se on mielestäsi erittäin laaja voit pistää alkuperäisen teoksen myös kaikkien nähtäväksi Wikiaineistoon, kuitenkaan pelkät sitaatit eivät kuulu Wikiaineistoon. Ennen kuin olet kuitenkaan aloittamassa uutta kokoelmaa tarkistathan kuitenkin että:

  • Tiedätkö mikä Wikisitaatit oikeasti on ja mihin se on tarkoitettu?
  • Ettei aloittamaasi kokoelmaa ole jo aloitettu.

Piristystä ja luettavuutta[muokkaa]

Kuvat piristävät tekstiä, siksi niitä on hyvä lisätä havainnollistamaan ja selkeyttämään tekstiä. Sitaatteihin riittää yleensä vain muutama kuva. Kuvia lisätään käyttämällä [[Tiedosto:uusi_kuva.png]]. Katso tarkemmat ohjeet kuvan käytöstä Kuinka muokkaan sivua.