Wikisitaatit:Keskustelusivu

Wikisitaateista
Tämä on Wikisitaattien käytäntö.
Opas käytäntöihin
Käyttäytyminen
Käytännöt
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä
Muokkaaminen
Mitä Wikisitaatit ei ole
Älä pure uusia tulokkaita
Oleta muilta hyvää tahtoa
Kirjoittaminen ja uutiset
Lähteet
Uusi sivu
Neutraali näkökulma
Poistokäytäntö
Yhteenveto
Käyttäjät
Käyttäjätunnus
Käyttäjäsivu
Keskustelusivu
Tekijänoikeudet
Vastuuvapaus



Keskustelusivu on yksi wikin ominaisuuksista. Wikisitaattien käyttäjät voivat vaihtaa mielipiteitään kokoelmista ja sivuista. Keskustelusivulle pääsee painamalla otsikon päällä olevaa toista välilehteä. Tämä sivu johtaa sivun omalle keskustelusivulle. Keskustelu toimii miniavaruudessa Keskustelu:sivun nimi, näin voidaan käyttää suoraa linkkiä halutulle sivulle URL:ssa.

Keskustelusivun rakenne[muokkaa]

Keskustelusivulla voidaan vaihtaa mielipiteitä neutraalista näkökulmasta tai ristiriitaisista näkökulmista sekä äänestää niistä. Uuden keskustelun voi aloittaa välilehdestä +, jolloin kirjoitetaan aiheen uusi otsikko ja omat mielipiteet.

Keskustelusivulla voidaan vaihtaa mielipiteitä aiheista käyttämällä jokaisen otsikon muokkaa-toimintoa oikeassa laidassa. Mielipiteisiin vastaaminen tapahtuu usein sisentävästi, jolloin käytetään kaksoispistettä ( : ) sisentämään omaa tekstiä. Useaa kaksoispistettä käyttämällä teksti sisentyy yhden pykälän jokaista kaksoispistettä kohti.

Keskustelusivun omat kommentit on aina allekirjoitettava. Wikissä tälle on oma helppo tapansa voit kirjoittaa tekstin loppuun --~~~~ tai painaa sivun yllä näkyvistä pikanäppäimistä allekirjoitusta.

Sivu tallennetaan käyttäen Julkaise muutokset.

Älä koske muiden kommentteihin[muokkaa]

Muiden keskustelijoiden kommentteja ei saa pääsääntöisesti muuttaa. Toisten jättämien viestien asiasisällön muuttaminen on kielletty, myöskään ilmaisua mahdollisine kirjoitusvirheineen ei saa muuttaa. Jos on tarvetta, kommenttien ulkoasua voi "siistiä" säätämällä esimerkiksi sisennyksiä. Mikäli keskustelun seurattavuus sitä vaatii, kommentteja voi selventää muotoiluilla tai lisäyksillä, jotka eivät muuta alkuperäisen viestin sanomaa tai ilmaisua. Kommenttien järjestystä voi muuttaa loogiseksi, mikäli järjestys on sekaantunut. Keskustelun otsikko kuuluu myös ensimmäiseen kommenttiin, eikä sitä pidä ilman keskustelun aloittajan lupaa muuttaa vaikka keskustelu olisi ajautunut johonkin toiseen aiheeseen. Keskustelussa olevia linkkejä voi korjata, mikäli ne osoittavat selkeästi väärään paikkaan. Myös muita yksiselitteisesti virheelliseen wiki-syntaksiin liittyviä korjauksia voi tarvittaessa tehdä. Mikäli keskustelusivulla on viestejä, jotka kuuluisivat jollekin toiselle keskustelusivulle, ne on siirrettävä sellaisenaan asiaan kuuluvalle sivulle. Siirrettyjen viestien tilalle on jätettävä ilmoitus siirrosta ja linkki uuteen sijaintiin. Mikäli keskustelu on ajautunut pois alkuperäisen otsikon aiheesta, keskustelun voi jakaa uudella otsikolla. Tarvittaessa kommentteja voi organisoida uuden otsikon alle. Uuden otsikon pitää olla neutraali ja ilmaista keskustelun aihe. Keskustelusta saa poistaa häiriköinnin, selkeät asiattomuudet, sekä henkilökohtaiset hyökkäykset, jotka eivät kohdistu poistajaan. Jos kommentti sisältää henkilökohtaisen hyökkäyksen, kommentti pitää poistaa kokonaan. Näistä poistoista ei pidä jättää merkintää artikkeliin.

Katso myös[muokkaa]