Erwin Rommel

Wikisitaateista
Erwin Rommel (keskellä) esikuntineen suunnittelemassa "seuraavaa siirtoa" Afrikassa 1942.
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:

Erwin Johannes Eugen Rommel (15. marraskuuta 1891, Heidenheim – 14. lokakuuta 1944, Ulm) oli natsi-Saksan sotamarsalkka ja yksi kaikkein aikojen arvostetuimmista ja kunnioitetuimmista sodan johtajista. Afrika Korpsin komentajana toimiessaan hän sai lempinimen Wüstenfuchs (Erämaan kettu).

Rommelin omia sanontoja[muokkaa]

 • Miehet ovat pohjimmiltaan viisaita tai tyhmiä ja laiskoja tai kunnianhimoisia. Tyhmät ja kunnianhimoiset ovat vaarallisia, heistä hankkiudun eroon. Tyhmille ja laiskoille annan arkipäiväisiä töitä. Viisaat ja kunnianhimoiset otan esikuntaani. Viisaista ja laiskoista teen komentajiani.
 • Ole esimerkiksi miehillesi palvellessasi ja yksityiselämässäsi. Älä koskaan säästä itseäsi ja anna joukkojesi nähdä, että et kestä väsymystä ja puutetta. Ole aina tahdikas ja hyvätapainen, ja opeta alaisesi olemaan samoin. Vältä äänen liika terävyyttä tai kovuutta, joka yleensä viittaa mieheen jolla on puutteita piiloitettavana.
 • Miesten luottamuksen voittaminen vaatii komentajalta paljon. Hänen täytyy harjoittaa huolta ja varovaisuutta, pitää huolta miehistään, elää samoissa vaikeissa oloissa miestensä kanssa ja, ennen kaikkea, harjoittaa itsekuria. Mutta, kun hän on saanut miestensä luottamuksen, he seuraavat häntä läpi helvetin ja korkean veden.[1]
 • Vain miehestä, joka on oppinut tottelemaan - myös vastoin omia vaistojaan ja vakaumuksiaan - voi tulla kyvykäs upseeri; vain se, joka on itse oppinut tottelemaan voi oppia hallitsemaan toisten johtamisen jalon taidon.[2]
 • Rohkeus, joka menee sotilaallisen laskelmoinnin edelle on typeryyttä, tai jos sitä sen sijaan on komentajalla, se on vastuuttomuutta.
 • Älä taistele, jos et saavuta mitään voittamalla.
 • Hiki säästää verta, veri säästää henkiä, ja aivot säästävät molempia.
 • Kuolleet ovat onnekkaita, sillä heidän osaltaan on kaikki jo ohi.
 • Mies miestä vastaan taistelussa voittaja on se, jolla on yksi patruuna enemmän lippaassaan.[3]
 • Tuntuvat olevan huijareita koko joukko. - Ainoa asia jonka Rommel sanoi vaimolleen natseista ennen Hitlerin tuloa valtakunnankansleriksi.[4]

Muiden sanontoja Rommelista[muokkaa]

 • Jokainen, joka tuli hänen persoonallisuutensa taian vaikutuksen alaiseksi, muuttui todelliseksi sotilaaksi. Hän näytti tietävän millainen vihollinen oli ja miten he reagoisivat. - Theodor Werner, upseeri, joka palveli Rommelin alaisuudessa Ensimmäisessä maailmansodassa.

Viitteet[muokkaa]

 1. Erwin Rommel: Infantry attacks , Greenhill books , 2006 , ISBN 1853677078 (sivu 52)
 2. David Irving: Rommel , Kirjayhtymä , 1977 , ISBN 951-26-1717-x (sivu 221)
 3. Erwin Rommel: Infantry attacks , Greenhill books , 2006 , ISBN 1853677078 (sivu 50)
 4. Desmond Young: Rommel , Tammi , 1951 , (sivu 55)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on lisää materiaalia aiheesta Erwin Rommel.