Half-Life

Wikisitaateista
Black Mesan tutkimuskeksuksen logo.

Half-Life on Valve Corporationin kehittämä ja Sierra Entertainmentin vuonna 1998 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli seuraa Gordon Freeman -nimistä tiedemiestä joka pyrkii pakenemaan Black Mesan tutkimuskeskuksesta epäonnistuneen teleportaatiokokeen seurauksena. Epäonnistuneen kokeen seurauksena vihamieliset muukalaiset Xen-ulottovuudesta pääsevät Black Mesaan. Lisäksi häntä vastassa on Yhdysvaltojen hallituksen lähettämä Hazardous Enviroment Combat Unit, (HECU) -sotilasyksikkö jonka tehtävänä on tappaa kaikki avaruusoliot ja keskuksen työntekijät. Myöhemmin Black Mesa tuhotaan ydinaseella.

Peli on yksi menestyneimmistä ja se on myynyt oli 8 miljoonaa kappaletta [1] ja se on voittanut yli 50 "vuoden peli" -palkintoa. [2]

Black Mesan tiedotusjärjestelmä[muokkaa]

Black Mesan kuljetuksen tiedotusjärjestelmä: Hyvää huomenta, ja tervetuloa Black Mesan kuljetusjärjestelmään. Tämä automaattisoitu juna on tarkoitettu Black Mesan henkilöstön käyttöön. Kello on 8:47. Ulkolämpötila on 33 -astetta. Black Mesan maanalaiset osat pyritään pitämään aina 20 -asteessa.

Tämä juna vie tason 3 asuntoloista sektori C:n testikammioihin. Mikäli määränpääsi on huippuvartioitu alue sektori C:n jälkeen, palaa aulaan ja valitse huippuvartioitu juna. Mikäli henkilöllisyyttäsi ei ole varmennettu, ilmoittaudu henkilökunnalle ennen kuin matkustat huippuvartioiduilla junilla.

Johtuen vaarallisten aineiden käsittelystä Black Mesassa, tupakointi, syöminen tai juominen ei ole sallittua Black Mesan kuljetusjärjestelmässä. Pitäkää ruumiinosanne junan sisäosassa koko matkan ajan. Älkää yrittäkö avata ovia ennen kuin juna on saapunut pysäkille. Hätätilanteessa matkustajien oletetaan pysyvän aloillaan. Mikäli junasta on pakko poistua, tulee vammaiset saada pois ensimmäisenä. Pysykää poissa sähköstetyiltä raiteilta ja hakekaa hätäkeskuksesta apua.

Muistutuksena että Black Mesan harjoittelukeskuksen kisat pidetään tänä iltana kello 19:00. Tieto semifinaaleista turvajoukoille annetaan turvajoukkojen junissa. Muista, oma kuntosi voi vaikuttaa toisten elämään.

Onko sinulla ystävä tai sukulainen jolla olisi antaa apua Black Mesalle? Avajaiset ovat materiaalienkäsittelyalueilla sekä alhaisen valvonnan alueilla. Ottakaa yhteyttä henkilökuntaan saadaksenne lisää tietoa. Mikäli työskentelet alueilla joiden alaa ovat teoreettiset fysiikat, bioteknologia tai jokin muu korkean alan tiede, ottakaa yhteys Siviilienpalkkausdivisioonaan. Black Mesa on tasaväkinen työhönottaja.

Muistutuksena kaikille työntekijöille, säännölliset tutkimukset säteilystä ovat edellytyksiä työskentelylle Black Mesassa. Mikäli työntekijä jää pois tutkimuksista, hänet voidaan erottaa tehtävistään. Mikäli luulet että olet altistunut radioaktiivisille aineille työsi ohella, olkaa hyvä ja ottakaa välittömästi yhteyttä raditaatiovalvojiin. Toimi turvallisesti, toimi viisaasti. Tulevaisuutesi riippuu siitä.

Saavumme sektori C:n testikammioihin. Pysykää poissa oven tieltä ja odottakaa turvamiestä avaamaan oven. Ennen poistumista, katsokaa alue ettette unohda henkilökohtaisia esineitänne. Kiitos, ja pitäkää turvallinen ja tuottava päivä.

Turvamiehet[muokkaa]

Turvamies: Ai, hei herra Freeman. Minulla oli paljon viestejä teille mutta...järjestelmä kaatui, en tiedä, noin kaksikymmentä minuuttia sitten ja yritän vieläkin etsiä tiedostojani. Yksi niistä päivistä taas. He sanoivat että heillä oli ongelmia myös testikammiossa, mutta uskoisin että se on jo korjattu.


Turvamies: [kuiskaten] Hys, ole hiljaa, tuo otus kuulee meidät.


Turvamies: [sanoo lähes aina heille puhuttaessa] Hei, etsi minut myöhemmin, ostan sinulle oluen.


Turvamies: Mitä helvettiä sinä täällä teet? Mene pinnalle! Kuulin että sotilaat ovat tulossa pelastamaan meidät!

Tiedemiehet[muokkaa]

Pelin alussa tiedemiehet sanovat heille puhuttaessa:
1: Eikös sinun pitänyt olla testikammiossa puoli tuntia sitten?
2: Minua ei voi häiritä nyt.
3. Sinun täytyy odottaa että testi päättyy.
4: Olen pahoillani Gordon, muta olen kiireinen nyt.


Tiedemies: [pelaajan tuhottua hänen ruokansa] Voi hyvä Luoja! Mitä sinä teet?


Isaac Kleiner: En ikinä uskonut näkeväni resonanssikaskadia, saatikka luoda sellaista.
Eli Vance: Gordon! Olet elossa, kiitos tuon suojapuvun! Kaikki puhelimet ovat mykkiä, eme pysty tavoittamaan ketään laitoksessa. Kuule, sinun täytyy päästä ylös ja kertoa että olemme saarroksissa täällä. Tarvitset oven näkölukkoon.


Tiedemies: No, se siitä. Hallitus on päättänyt tappaa kaikki joilla on edes tekemistä projektin kanssa. Puvustasi päätellen olit osa tuota projektia, vai mitä? Kuule, jos kukaan niin vain Lambda-tiimi voi lopettaa tämän katastrofin. Kuljetusjärjestelmän ollessa et pääse sinne sillä. On kuitenkin olemassa vanha, käytöstä poistettu junaraide vanhassa osassa. Jos pääset siilojen ohi, pystyt ehkä jäljittämään sen mikä on jäljellä Lambda-tiimistä. Voit luottaa heihin. Voit luottaa meihin kaikkiin. Hyvää onnea.


Tiedemies: [avaruusolion tarrattua häneen] ARGH, ARGH, OTA SE IRTI MINUSTA, OTA SE IRTI MINUSTA! ARRGH!


Tiedemies: Näitkö sen? Minulle sanottiin että se on Challengerin syvänteestä. Uskon kuitenkin ettei se uinut maanpäällisillä vesillä vielä viikko sitten. Haihäkissä on tainnutusase, tosin en ole varma toimiiko se tähän lajiin...olet vapaa koittamaan.

Tiedemies: Gordon Freeman, onko se todellakin sinä? Lambda-tiimi on seurannut sinua Blak Mesan turvajärjestelmän avulla. Ikävä kyllä, niin on myös armeija. Tuo pukusi on täynnä seurantalaitteita. On se tosin parempi kuin että menisi tuonne alasti. Siellä on jääkylmä ja kylmyys voi laskea pukusi suojat nollaan hetkessä!


Tiedemies: Oletko kuullut? He tappavat tiedemiehiä, meidän oma lajimme, kääntyy itseään vastaan. Luulen että jään koittamaan onneani yhdessä avaruusolioiden kanssa.

HECU:n sotilaat[muokkaa]

HECU:n sotilas #1: Minne me viedään tämä Freeman?
HECU:n sotilas #2: Pinnalle kuulusteltavaksi.
HECU:n sotilas #1: Miksi helvetissä? Me saatiin hänet. Tapetaan hänet nyt!
HECU:n sotilas #2: Entä jos he tunnistavat ruumiin?
HECU:n sotilas #1: Ruumis? Mikä ruumis?
[molemmat nauravat]


HECU:n kapteeni: Vastaa Cooper! Kuuletko? Unohtakaa Freeman! Jätämme tukikohdan! Jos sinulla on viimeisiä pommituskohteita, merkitse ne taktiseen karttaan. Muussa tapauksessa, painu helvettiin täältä! Toistan: vetäydymme pois ja ohjaamme ilmaiskuja! Anna kohteet tai tule alas!


HECU:n sotilas #1: Niin, kuka tämä Freeman on?
HECU:n sotilas #2: He sanovat hänen olleen tapahtumapaikalla.
HECU:n sotilas #1: Tiedetiimi...luuletko että hän on vastuussa? Sabotaasia, ehkä?
HECU:n sotilas #2: Joo, ehkä. Tiedän vain sen että hän on tappanut paljon ystäviäni.
HECU:n sotilas #1: Hän tulee maksamaan, hän todellakin tulee maksamaan.


HECU:n sotilas: Minulla ei ollut yhtään hajua tästä. Hirviöitä, joo mutta siviilejä? Kuka tämän operaation edes laittoi alulle?


HECU:n kapteeni: Unohtakaa Freeman, laskemme tappiot ja peräännymme! Jokainen siellä alhaalla on nyt yksin. Toistan, jos et ollut, nyt olet!

G-Man[muokkaa]

G-Man: [pelin loppuessa] Gordon Freeman itsessään- tai, oikeastaan suojapuvussa. Otin vapauden vapauttaa sinut aseistasi. Useimmat niistä olivat hallituksen omaisuutta. Pukuun tullessa, olet tainnut ansaita sen. Rinnakkaisulottuvuus Xen on nyt meidän hallussa, kiitos sinun. Aika paljon tuhoa olet saanut aikaan, olen vaikuttunut. Siksi olenkin täällä, herra Freeman. Olen suositellut palveluksiasi...Työnantajilleni, ja he antoivat minulle luvan tarjota sinulle työtä. Uskomme että sinussa on rajatonta potentiaalia. Olet todistanut olevasi päätöksellinen joten luulen ettei sinulla ole vaikeuksia valita. Jos olet kiinnostunut, astu vain portaaliin ja otan se kyllänä. Muuten...no, voin tarjota sinulle taistelun jossa sinulla ei ole mahdollisuutta voittaa: Aika antikliimaksista sen jälkeen mitä olet tehnyt. Aika valita...

[mennessä portaaliin] Viisaasti tehty herra Freeman! Näen teidät aivan pian.
[mennessä taisteluun] No, näyttää siiltä ettemme tule työskentelemään yhdessä. [pelaaja teleporttautuu muukalaisarmeijan eteen] Ei katumusta, herra Freeman...

Lähteet[muokkaa]

  • Half-Life

Verkkoviitteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta: