Siirry sisältöön

Hermann Göring

Wikisitaateista
Hermann Göring
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:

Hermann Wilhelm Göring (12. tammikuuta 1893 – 15. lokakuuta 1946) oli ensimmäisen maailmansodan palkittu lentäjä, kansallissosialistisen puolueen varhainen ja korkea-arvoinen jäsen, yksi Natsi-Saksan korkeimmista johtajista, ilmailuministeri sekä Luftwaffen komentaja.

Göring oli nautiskelija; hyvän ruoan, juoman, musiikin ja kuvataiteiden ystävä, joka piti itseään "viimeisenä renessanssimiehenä".

Lausahduksia[muokkaa]

 • "Olen luonteeltani niin taiteellinen, että mestariteokset saavat sisimpäni hehkumaan elämää."
 • "Käsitän, että se kuulostaa tyhmältä – että on vaikea ymmärtää minun kaltaiseni miehen, joka piti juutalaisvastaisia puheita ja joka oli viisi miljoonaa juutalaista tuhonneen hallinnon kakkosmies, sanovan ettei ollut antisemitisti."
 • "Kunnioitan naisia ja pidän lasten tappamista epäurheilijamaisena." [1]
 • "Ich habe kein Gewissen. Mein Gewissen heißt Adolf Hitler."
Minulla ei ole omatuntoa. Minun omatuntoni on Adolf Hitler.
 • "Liityin puolueeseen, koska olen vallankumouksellinen, en minkään ideologisen hölynpölyn vuoksi." [2]
 • "Wer Jude ist, bestimme ich."
"Minä päätän siitä kuka on juutalainen." (Göring järjesti puolijuutalaiselle alaiselleen Erhard Milchille todistuksen saksalaisuudesta) [3]
 • "Aseet tekevät meidät mahtaviksi, voi tekee meidät vain lihaviksi."[4]

Göring kansasta ja sen halusta sotaan (1946)[muokkaa]

 • "Tietenkään kansa ei halua sotaa. Miksi kukaan maatyötä tekevä haluaisi riskeerata henkensä sodassa, kun paras lopputulos hänelle siitä on se, että hän palaa maatilalleen yhtenä kappaleena? Luonnollisesti tavallinen kansanosa ei halua sotaa: ei Venäjällä, ei Englannissa, ei Amerikassa, eikä sen puoleen Saksassakaan. Se on selviö. Mutta loppujen lopuksi valtioiden johto päättää niiden politiikasta ja kansa yksinkertaisesti raahataan mukana, huolimatta siitä onko valtio demokratia, fasistinen diktatuuri, parlamentaarinen tai kommunistinen diktatuuri."
 • "Eräs ero on. Demokratiassa kansalla on jonkin verran sananvaltaa äänestämiensä edustajien kautta, ja Yhdysvalloissa vain kongressi voi julistaa sodan." (Gustave Gilbert, Göringiä haastatteleva tiedustelu-upseeri)
 • "Niin, se on aivan totta, mutta oli kansalla äänensä tai ei, voidaan se aina johtaa johtajien mielen mukaiseen tilaan. Se on helppoa. On vain sanottava kansalle, että se on hyökkäyksen kohteena, ja kirota rauhantahtoiset heidän isänmaallisuutensa puutteen ja maan vaaralle alttiiksi saattamisen takia. Tämä toimii samoin valtiosta riippumatta."[5][6]

Muiden lausahduksia Göringistä[muokkaa]

 • "Meidän Hermannimme teki sen taas!" (Joukko Göringin ihailijoita tämän tehtyä itsemurhan ennen kuolemantuomionsa täyttöönpanoa)[2]

Viitteet[muokkaa]

 1. Leon Goldensohn: Nürnbergin haastattelut [1]
 2. 2,0 2,1 Snyder, Louis L.: The Encyclopaedia of the Third Reich, s. 122-123
 3. Drei sehr unterschiedliche Veröffentlichungen zur Geschichte der jüdischen Bevölkerung im „Dritten Reich"
 4. Suuri sitaattisanakirja. Toimittanut Jarkko Laine. Helsinki: Otava, 1989.
 5. Hermann Göring Spartacus Educational. Viitattu 8.8.2020. (englanniksi)
 6. Hermann Goering Holocaust Education & Archive Research Team. Viitattu 8.8.2020. (englanniksi)