Kärpänen

Wikisitaateista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Anthomyiidae sp. 1 (aka).jpg

Kärpäset (Brachycera) ovat kaksisiipisiä hyönteisiä. Kärpäset ovat yleensä lyhyitä ja leveitä, ja niillä on lyhyemmät jalat kuin sääskillä. Suuret verkkosilmät miltei peittävät pään. Kärpäset ovat nopeita ja kestäviä lentäjiä.

  • Kärpäsrouva Hanna on seurannut tapahtumia liikuttuneena ja lentää nyt lähemmäksi. Suukot saivat sen muistelemaan menneitä: ”Viime kesänä kun olin nuori ja hehkeimmilläni tapasin huumaavantuoksuisella lehmänläjällä komean kärpäsalfauroksen, Heikin. Se oli heti silmitöntä rakkautta, yhteensä 138 silmää tapittamassa toisiaan täynnä lempeä! Sitten kärsimme kiihkeästi ja menimme salakihloihin. Häämme ajoitimme ovelasti samalle päivälle kuin eräs ihmismorsiuspari. Sillä aikaa kun kaikki olivat ulkona hääkuvausta varten, imimme kaikessa rauhassa kermavaahtoa vatsamme täyteen. Kakkuun tuli kivoja rusketusraitoja jaloistamme. No ikääki on – olen jo yli yksivuotias, mutta ikähän on vain numero! Heikki on oikea kärpästen herrasmies, osaa ajaa asiamme upeasti. Täytyypä heti rientää kertomaan noista onnenpäivistä lastenlastenlastenlastenlastenlapsillemme, aika ruskettaa muistot, suristaan kun tavataan!”. ”Kärpästen ylimummolla taitaa pitää kiirettä jälkikasvun hoitamisessa”, pohtii Puru. (Risto Rekola: Muru ja Puru)
  • Hanna "laulaa" vielä nuoruusvuosiensa lemmentangon: ”Kun kohtasin Heikin, / kävi heikoksi taju. / Jalat alta se veikin: / mikä muhkea haju! // Oli ennen eloni vajaa, / vain vaaleita unia. / Nyt tunteen tuli mua ajaa: / sulle mä tahdon munia! // Mä katson verkkosilmiä / kuin romanttista filmiä – / valtavuus tuon valkokankaan / kietoo minut lemmenlankaan. // Saan sun kanssas telmiä, / maistaa mätiä hedelmiä. / Sokeripalan kyljestä / miksaamme drinkit syljestä. // Ja ihmisen ihana hiki / meidät aina vetää liki – / näin meille koko Suomi on / suova täyden huomion”. (Tuija Kuha: Muru ja Puru)
  • Ahne taittas kärpäsen persiesien rautakangen. (Koski Hl.) (Kansanrunousarkisto)
  • Apu kärväsenki apu. (Ahlainen) (KRA)
  • Avuks kärvänenki kaalifatis. (Paimio) (KRA)
  • Ei kärpänen kyntömiähen vattassa tunnu. (Nokia) (KRA)
  • Ei pie tehhä kärpäsest härkää. (Kivennapa) (KRA)
  • Eihän se kärpäsen kusi meressä haittaa tee. (Muhos) (KRA)
  • Missäs kärvänen olis jos ei hevosen takapuales? (Turku) (KRA)