Siirry sisältöön

Kaarlo Uskela

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:

Kaarlo Uskela (4. maaliskuuta 1878 Tampere – 19. huhtikuuta 1922 Helsinki) oli suomalainen työläiskirjailija, lehtimies ja anarkisti. Hänet tunnetaan omintakeisesta ja terävästä satiiristaan, joka teki pilkkaa valtaapitävien, kirkon ja porvariston lisäksi myös muun muassa naisasialiikkeestä sekä jopa työväenliikkeestä. Mikään ei ollut Uskelalle pyhää. Hän ärsytti Suomen oikeistoa vielä toistakymmentä vuotta kuolemansa jälkeen, kun oikeus määräsi 1933 takavarikoitavaksi ja poltettavaksi runokokoelman Pillastunut runohepo.

Katso myös Huojennus, Pillastunut runohepo, Ruumishuoneessa ja Väsymys

Sitaatteja[muokkaa]

"Moukka on kaikki kaikessa. Hän on yleinen mielipide, hän on kaikki. Ilman moukkaa ei olisi olemassakaan yleistä mielipidettä, vaan kukin saisi pitää oman mielipiteensä. Jos ei olisi moukkia, niin ei olisi hallitsijoita eikä hallittavia, ei lakeja eikä lain säätäjiä, ei uskontoa eikä uskovaisia. Olisi olemassa vain ihmisiä, jotka tekisivät mitä haluttaisi."

"Oon siinnyt ja syntynyt synnissä ja synnissä elän ja kuolen, ja syntiä teen - niin luulen mä - viel' haudan tuollakin puolen."

"Mä syntiä teen, jos syön tai juon, - on syntiä elää ja olla. Mä syntiä teen, kun jotakin luon. Voi synnitön olla vain nolla."

"Vaan ilman pienintäkään harjoitusta ja kehitystä ja opastusta voi runoilla kuka tahansa, kun istuu ammeessa aamusella ja pitkin päivää ja iltasella ja hautoo vedellä mahansa."

"On miehuuden merkkinä punainen vaate, ja kosto on konnien ainoa aate. Sen tulos on tuhannet tuomiot turhat ja syytökset väärät ja oikeusmurhat."

"Pois eestä kaikki esteettiset esteet! Nyt avukseni huudan perkelettä ja saatan teidän tiedoksenne, että mun suonissani kuohuu elinnesteet. Ei mikään ummehtunut orjanveri, mi epätoivonvimmoissansa riehuu, vaan maailman kaikkeuden valtameri se siellä yli äyräittensä kiehuu."

 • "Ken potkun ottaa vastaan, hän on sen ansainnut. Siis aasit ainoastaan voi olla sorretut."
 • "Sorrettuna, / poljettuna, / herras astinlautana / kautta elon / alla pelon / elät toisen nautana. // Paras sulle / kirotulle / potkittuna loukossa / onkin olla / niinkuin nolla / vertaistesi joukossa." [1]
 • "Toiset on tavat Venäjällä / ja toiset tavat täällä: / kun meidän on paita housuissa / ja ryssän on housujen päällä."
 • "Hei kuinka korkealle räiskyy rapaa, / kun hevoseni tallaa hyvää tapaa!"
 • "Humoreski on kuvaus, joka on todellisempi kuin elämä. Elämä on silkkaa valhetta, mutta humoreski on enemmän kuin totta." [2]
 • "Suomi on suuri valtio / ja Venäjä on sen lääni." [2]
 • "Sä vaadit vapautta - / siis nouse, ota se!"
 • "Työntekijä on porton asemassa: hänen täytyy myydä itsensä voidakseen elää." [3]

Lähteet[muokkaa]

 1. Laine, Jarkko (toim.): Suuri sitaattisanakirja, s. 266. Otava, 1989. ISBN 9511109618.
 2. 2,0 2,1 Laine, Jarkko (toim.): Suuri sitaattisanakirja. Otava, 1989. ISBN 9511109618.
 3. Laine, Jarkko (toim.): Suuri sitaattisanakirja, s. 453. Otava, 1989. ISBN 9511109618.