Siirry sisältöön

Kadonneen aarteen metsästäjät

Wikisitaateista

Kadonneen aarteen metsästäjät (Raiders of the Lost Ark) on yhdysvaltalaisen Indiana Jones -sarjan ensimmäinen elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1981. Sen on ohjannut Steven Spielberg ja pääosissa nähdään Harrison Ford arkeologi-seikkailija tri Henry Walton "Indiana" Jonesina ja Karen Allen Marion Ravenwoodina. Indianan tehtävä on löytää salaperäinen Liiton Arkki ennen kuin natsit saavat sen käsiinsä. Myös hänen arkkivihollisensa, ranskalainen Rene Belloq, on kiinnostunut arkista ja liittoutuu tämän vuoksi natsien kanssa.

Lausahduksia[muokkaa]

Indiana Jones[muokkaa]

  • [Belloqille] Haluatko puhua Jumalalle? Mennään katsomaan Häntä yhdessä. Ei minulla ole parempaakaan tekemistä.
  • Käärmeitä. Miksi juuri käärmeitä?

Rene Belloq[muokkaa]

  • Tohtori Jones, näemme jälleen ettei ole olemassa mitään jonka sinä voit omistaa, jota minä en voi viedä. Ja sinä luulit minun luovuttaneen!
  • [Indianalle] Sinä ja minä olemme hyvi samanlaisi. Arkeologia on uskontomme, mutta olemme molemmat luopuneet puhtaasta uskosta. Toimintatapamme eivät ole eronneet toisistaan niin paljon kuin uskottelet. Olen varjoisa heijastus sinusta. Ja tarvittaisiin vain kevyt tönäisy tekemään sinusta minunlaiseni, suistamaan sinut pois valoisalta puolelta.
  • Katso tätä. [pitelee hopeista taskukelloa] Se on arvoton. Sillä saisi katukauppiaalta kymmenen dollaria. Mutta jos otan sen, hautaan sen hiekkaan tuhanneksi vuodeksi, siitä tulee mittaamattoman arvokas! Kuten Arkista on tullut. Ihmiset tappaisivat sen vuoksi; ihmiset kuten sinä ja minä.
  • [vangittuaan Indianan Sielujen Kaivoon] Sinusta on tulossa pysyvä osa tätä arkeologista löytöä. Kuka tietää, ehkä tuhannen vuoden päästä jopa sinä voit olla jonkin arvoinen!
  • [Eversti Dietrichille] Kysynpä sinulta yhden asian: Olisiko sinusta mukavampaa avata Arkki Berliinissä Führerisi silmien edessä? Saada vasta silloin tietää, ovatko Liiton pyhät palat sen sisällä? Tietää vasta silloin, oletko suorittanut tehtäväsi loppuun ja saanut käsiisi sen aidon Arkin?
  • [Indianalle] Siitä vain, räjäytä se! Räjäytä se takaisin Jumalalle. Olet tuhlannut koko elämäsi arkeologisten jäännösten jahtaamiseen. Arkin sisällä olevat aarteet ylittävät hurjimmatkin toiveesi. Haluat nähdä sen avattuna yhtä paljon kuin minäkin. Indiana, me vain kuljemme historian läpi. Tämä... [osoittaa Arkkia] Tämä on historiaa. Siispä tee kuin haluat.

Vuoropuhelut[muokkaa]

Musgrove: Eilen iltapäivällä Euroopan jaoston onnistui siepata... saksalainen tiedonanto, joka oli lähetetty Kairosta Berliiniin. Palataksemme Kairoon--
Eaton: Nähkääs, kahden viimeisen vuoden aikana natsit ovat lähettäneet arkeologiryhmiä ympäri maailmaa etsimään erilaisia uskonnollisia esineitä. Hitler on hulluna niihin. Hän on seonnut. Hänellä on pakkomielle yliluonnolliseen. Ja juuri nyt Kairon ulkopuolella olevalla aavikolla on nähtävästi tekeillä jonkinlaisia saksalaisia arkeologisia kaivauksia.
Musgrove: Meillä on tällä hetkellä asiasta jonkin verran tietoa, mutta emme saa siitä mitään selkoa. Ehkä sinä saat. [lukee tiedonannon] Tanis-kehitys käynnissä. Hanki pääesine, Ra'n Sauva, Abner Ravenwoodilta, U.S.
Jones: Natsit ovat löytäneet Taniksen.
Eaton: Mutta mitä sinulle merkitsee se, eh, Tanis?
Marcus: No, se-- [Jones keskeyttää hänet]
Jones: Taniksen kaupunki on yksi Kadonneen Arkin mahdollisista leposijoista.
Musgrove: Kadonneen Arkin?
Jones: Niin, Liiton Arkin. Kirstun, jossa heprealaiset säilyttivät Kymmentä Käskyä.
Eaton: Mitä tarkoitat 'käskyillä'? Kymmentä Käskyä?
Jones: Kyllä, aitoa Kymmentä Käskyä. Alkuperäiset kivitaulut, jotka Mooses toi alas Horeb-vuorelta ja rikkoi, mikäli uskoo johonkin sellaiseen. Eikö teistä kukaan käynyt koskaan sunnuntaikoulussa?
Musgrove: No, minä--
Jones: Kuule. Heprealaiset poimivat särkyneet palaset ja laittoivat ne Arkkiin. Asettuessaan Kaananiin he asettivat Arkin paikkaan, jota kutsuttiin Salomonin Temppeliksi.
Marcus: Jerusalemiin.
Jones: Jossa se pysyi useita vuosia. Kunnes yhtäkkiä, se oli kadonnut.
Eaton: Minne?
Jones: Kukaan ei tiedä minne tai milloin.
Marcus: Mutta egyptiläinen faarao--
Jones: Shishak.
Marcus: Niin... valtasi Jerusalemin kaupungin 980 eaa, ja hän saattoi viedä Arkin takaisin Taniksen kaupunkiin ja piilottaa sen salaiseen kammioon, jota kutsuttiin Sielujen Kaivoksi.
Eaton: Salaiseen kammioon?
Marcus: Muutama vuosi sen jälkeen kun faarao palasi Egyptiin Taniksen kaupunki hautautui aavikkoon hiekkamyrskyssä, joka kesti kokonaisen vuoden. Pyyhittiin puhtaaksi Jumalan vihalla.Marion: Et ole se mies, jonka kymmenen vuotta sitten tunsin.
Jones: Ei ole kyse vuosista, hani; vaan kuljetuista maileista.

Jones: Hölmöt. Byrokraattiset hölmöt!
Marion: Mitä he sanoivat?
Jones: Eivät tiedä mitä heillä on käsissään.
Marion: No, ainakin minä tiedän mitä minulla nyt on. Tule. Tarjoan sinulle drinkin. Tiedäthän, drinkin?

Mainoslauseet[muokkaa]

  • Suuren seikkailun paluu.
Wikipedia
Wikipedia