Majava

Wikisitaateista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Beaver pho34.jpg

Majavat (heimo Castoridae) ovat isoja, litteähäntäisiä, ruskeaturkkisia jyrsijöitä. Ne kokoavat kaatamistaan puista patoja ja asuvat ja hankkivat ruokaa näin rakentamistaan tekoaltaista.

  • Sitten ollaan vastapäätä kotirantaa. Miten ne pääsisivät puron yli? Virtaus on yhä voimakas. ”Mistä löytäisimme kiltin jättiläisen joka suostuisi makaamaan patona purossa?”. ”Tuollahan Piiveri-majava järsii suurta purtavaa!”. Muru suostuttelee sen kaatamaan pihlajan. Metsuri hoitaa hienosti hommansa, Puru kadehtii sen puruvoimaa, pian puu polskahtaakin puroon. Palkkioksi lituskahäntä saa pihlajanmarjoja, mutta Piiveri pitää niitä happamina. Hapan on myös sen ilme. Nyt kipinkapin kipittävät kaverukset puron poikki kynnet rapisten. ”Oma kolo kullankallis!”, huokaavat ne onnellisina. Vastarannalta kuuluu metsurin humppa: (Risto Rekola: Muru ja Puru)
  • ”Häntä kuin mela, hampaat kuin taltat. / Siltasi valmistuu, kun odottaa maltat. / Tiesitkös? Taidossa samassa / kilpailee vain norsun massa. / Ei riitä kyvyt lajin muun / kaatamiseen suuren puun. // Olen rakennusmestari, arkkitehti, / työmies uuttera ja rehti. / Ammattitaidolla kokoon ladon / viihtyisän pesän ja mahtavan padon! / Mikä voi olla kotoisampi / kuin itse luotu tekolampi? // Ah, majavanmajaan sukeltaa / kun urakka on jäänyt taa! / puut, oksat, sammal, muta – / näistä kotitunteen saan tuta”. (Tuija Kuha: Muru ja Puru)