Siirry sisältöön

Tertullianus

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:

Tertullianus (Quintus Septimius Florens Tertullianus) (noin 155 – 230) oli kirkollinen johtaja ja merkittävä kirjailija kristinuskon varhaisina vuosina. Tämän vuoksi hänet luetaan kirkkoisien joukkoon. Hän syntyi Karthagossa, nykyisessä Tunisiassa, roomalaiseen sotilasperheeseen, ja sai siellä myös reettorin koulutuksen. Sittemmin Tertullianus toimi asianajajana sekä Karthagossa että Roomassa. Hänen tuotannostaan nykypäivään on säilynyt 30 teosta. Hän kuoli Karthagossa.

Sitaatteja[muokkaa]

  • "Mikään ei ole vieraampaa meille kristityille kuin politiikka."
  • "Silläkö muka vaatteen arvoa lisätään, että se värjätään keinotekoisin värein? Jumalan mieleen ei ole sellainen, mitä hän ei itse ole luonut. Eikö hänellä ollut valta määrätä, tulisiko lampaan syntyä villaltaan purppuranpunaisena tai taivaansinisenä? Hänellä oli valta, mutta hän ei sellaista nähnyt hyväksi; ja mitä Jumala ei hyväksi nähnyt, sellaista ei tietenkään pitäisi keinotekoisesti luoda."
  • "Ennustuksen totuus on sen jumalallisuuden todiste."
  • "Kaikkeen pahaan on luonto vuodattanut pelon tai häpeän. Siksi pahantekijät haluavat piiloutua tai väistää julkisuutta. Kiinni joutuessaan he vapisevat, syytettäessä he kiistävät, edes kidutettuina he eivät myönnä heti tai koskaan, tuomittuina he surevat."
  • "Joku sanoo: 'Gaius Seius on hyvä mies - mutta kristitty.' Toinen taas toteaa: 'Ihmettelen sitä, että niin hyvä ja järkevä mies kuin Lucius Titus on suin päin kääntynyt kristityksi.' Kenenkään päähän ei pälkähdä, voisivatko Gaius ja Lucius ehkä olla hyviä ja järkeviä siksi, että ovat kristittyjä, tai kristittyjä, koska ovat järkeviä ja hyviä."
  • "Me emme ole uusi filosofia vaan jumalallinen ilmestys, siksi ette voi vain tuhota meitä; mitä enemmän tapatte sitä enemmän meitä on. Marttyyrien veri on kirkon siemen."
Marttyyrien veri on kirkon siemen.

Lähteet[muokkaa]

Suuri Sitaattisanakirja. Toimittanut Jarkko Laine. Helsinki: Otava, 1989.

Tertullianus & Juha Pihkala. Apologeticum: kristinuskon puolustus. Helsinki: Kirjapaja. 2010.

Apologeticus