Siirry sisältöön

Wikisitaatit:Sitaatit elävistä henkilöistä

Wikisitaateista

Elävien henkilöiden sitaatit tulee lisätä erityisen huolellisesti ja henkilöiden persoonaa kunnioittaen. Wikisitaattien tehtävä ei ole herättää kohua, levittää juoruja ja sensaatioita, toimia oikeudenkäyntipaikkana tai mustamaalata henkilöitä. Sitaattien ei tule saattaa henkilöä huonoon valoon. Eläviä henkilöitä koskevien sivujen on oltava pohjasävyltään myönteisiä. Sitaattikokoelmat elävistä henkilöistä eivät voi olla minkäänlaisia vihasivuja tai propagandaa, edes huumorin varjolla. Elävistä henkilöistä kirjoittaessa on huomioitava lainsäädäntö ja kolme keskeistä käytäntöä:

Elossa olevia henkilöitä koskevien sitaattien tulee perustua luotettaviin lähteisiin. Esimerkiksi väitetyt kuvakaappaukset Facebookista eivät käy lähteiksi. Lähteet kannattaa merkitä ohjeiden mukaan täsmällisesti tarkistamisen mahdollistamiseksi. Kiistanalaiset tai epäilyttävät lähteettömät sitaatit tulee poistaa ja tarvittaessa häivyttää.

Eläviä henkilöitä koskevien kiistanalaisten lähteettömien lisäysten toistuva kumoaminen rinnastetaan vandalismintorjuntaan eikä sitä pidetä muokkaussotimisena. Lisäysten kiistanalaisuudesta voi kuitenkin olla erilaisia näkemyksiä, joten kumoamisten vuoksi muokkaussotaan ajautuneiden muokkaajien tulee ilmoittaa ongelmasta Kahvihuoneessa. Käyttäjät, jotka toistuvasti lisäävät tai palauttavat lähteetöntä tai huonosti lähteistettyä kiistanalaista aineistoa elävistä henkilöistä katsotaan häiriköiksi ja heidät voidaan estää. Myös muita ylläpitotyökaluja, kuten sivun suojausta tai sivun poistoa voidaan käyttää tämän käytännön toteuttamiseksi. Ääritapauksessa voidaan tarvita Wikimedia Foundationin toimenpiteitä.

Käytäntöä tulee noudattaa myös kirjoitettaessa äskettäin kuolleista henkilöistä.

Wikimedia-säätiön päätös[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]