Siirry sisältöön

Alfred Nobel

Wikisitaateista
Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (21. lokakuuta 1833 Tukholma, Ruotsi – 10. joulukuuta 1896 San Remo, Italia) oli ruotsalainen kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä. Hän määräsi testamentissaan omaisuutensa jaettavaksi Nobel-palkintoa varten ja sitä hallinnoivan säätiön perustamiseen.

Lausahduksia[muokkaa]

  • "Kotini on siellä, missä työskentelen, ja työskentelen monissa maissa." (Nobelin vastaus kysyttäessä, missä hän asui.)
  • "...Kun he (näyttelijät) nauroivat, he paljastivat niin huonot ja rumat hampaat, että katsomoon levisi peittämätön ruumiin löyhkä." (Nobel kommentoi käyntiään teatterissa)
  • "Niistä, jotka ovat tehneet yhteistyötä asettamillani ehdoilla, on tullut varakkaita miehiä." (Nobelin lähettämä sähke)
  • "Tässä täytyy olla kysymys erehdyksestä, muuten nämä tomppelit olisivat lähettäneet minulle kutsun tähän tilaisuuteen." (Nobel kirjeessään veljelleen Robertille, jossa hän valittaa ettei saanut kutsua S:t Gotthardin tunnelin vihkimisjuhliin. Nobelin keksimän dynamiitin ansiosta tunnelin rakentajat säästivät jopa useita miljoonia kustannuksissaan).
  • "Dynamiittitehtaani voivat lopettaa sodat nopeammin kuin Teidän rauhankongressinne. Sinä päivänä kun kaksi armeijaa seisoo toisiaan vastassa ja tietää, että ne voivat alle sekunnissa tuhota toisensa, kaikki sivistyneet hallitukset kavahtavat sotaa ja kotiuttavat joukkonsa." (Nobel kirjeessään Bertha von Suttnerille).
  • "...Sotaa täytyy käydä niin, että rintamasotilaiden lisäksi tuho uhkaa myös siviiliväestöä kotirintamalla. Damokleen miekan täytyy heilua jokaisen päällä, ja tulette todistamaan ihmeen - kaikki sotatoimet loppuvat välittömästi." (Nobel väittelyssä ranskalaisen asetehtailija Eugéne Schneider Jr:n kanssa).
  • "Haluaisin keksiä jotakin, koneen tai aineen, joka saisi aikaan sellaisen joukkotuhon, että sota tulisi lopullisesti mahdottomaksi." (Nobel kirjeessään Bertha von Suttnerille).
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta: