Siirry sisältöön

Dmitri Šostakovitš

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:

Dmitri Dmitrijevitš Šostakovitš (ven. Дми́трий Дми́триевич Шостако́вич; 25. syyskuuta (J: 12. syyskuuta) 1906 Pietari, Venäjän keisarikunta – 9. elokuuta 1975 Moskova, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto), oli venäläinen säveltäjä. Hänet tunnetaan erityisesti sinfonioistaan ja jousikvartetoistaan, joita hän sävelsi kumpiakin 15 teosta. Lisäksi hän kirjoitti muun muassa runsaasti elokuvamusiikkia. Šostakovitš oli Neuvostoliiton merkittävimpiä säveltäjiä ja yksi musiikinhistorian suurista sinfonikoista. Solomon Volkov toimitti Šostakovitšin kuoleman jälkeen lännessä kiistellyn teoksen keskusteluistaan Šostakovitšin kanssa, Dmitri Šostakovitšin muistelmat (suom. Seppo Heikinheimo 1980).

Sitaatteja[muokkaa]

  • Nämä eivät ole muistelmat itsestäni, vaan muista ihmisistä. Muut tulevat kirjoittamaan meistä. Ja heiltä tulee tietenkin valheita kuin saavista kaataen. Mutta se on heidän asiansa.(Dmitri Šostakovitšin muistelmat s. 36)
  • Jostain syystä kukaan ei kirjoita, että lapsuudessa on paljon nöyryyttävää. Kaikki muistelevat hellästi: "Miten minä olinkaan pieni, mutta jo itsenäinen!" Mutta tosiasiallisesti lapsuudessa ei saa olla itsenäinen. Sinua puetaan ja riisutaan, nenää niistetään raa'asti. Lapsuus muistuttaa vanhuutta. (SSSK)
  • Tyypillinen länsimainen sanomalehtimies on sivistymätön, julkea ja syvästi kyyninen ihminen. Tänään hänen täytyy hankkia vähän rahaa. Mutta se, mitä sen jälkeen tapahtuu, on hänelle haisevan yhdentekevää. [1]

Lähteet[muokkaa]

  1. Laine, Jarkko (toim.): Suuri sitaattisanakirja, s. 191. Otava, 1989. ISBN 9511109618.