Akseli Gallen-Kallela

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Ilja Repin: Akseli Gallen-Kallela 1920

Akseli Gallen-Kallela (26. huhtikuuta 1865 – 7. maaliskuuta 1931) oli Suomen kansainvälisesti kuuluisimpia taiteilijoita.

Lausahduksia[muokkaa]

  • "Istu alas, äläkä koko ajan noissa ovissa ramppaa."
    • Gallen-Kallelan kehoitus kapellimestari Robert Kajanukselle, kun tämä saapui Kämpiin useamman päivän kestäneen Pietarin-matkan jälkeen. Kämpissä oli sama seurue kuin hänen lähtiessään.
  • Vanhat runomme todistavat, että Suomen kansa ennen oli tämäntapaisissa herkissä suhteissa metsän puihin. Mutta viimeisten kuuden-, seitsemänkymmenen vuoden kuluessa on kansamme sielunelämästä tämä luonnonrunous melkein tyystin hävinnyt – kiitos tukkiyhtiöiden herättämän rahanhimon. Nyt näkee metsänhakkaajassa raa´an ja tunteettoman teurastajan. Ja kun näkee puun kyljessä merkkipilkan, joka osoittaa kuolemantuomiota ensi hakkuukautena, niin tuntee sydäntänsä kirveltävän. Sinne ne kaatuvat, vanhanaikaisen voiman ja mahdin edustajat Suomen metsissä, nuoremman kasvullisuuden jalot suojelijat ja vartijat - ja kestää vuosisatoja ennen kuin uusia on noussut niiden sijalle, eikä niiden veroisia nouse koskaan.
    • Kallela-kirja (1923)


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikisitaatteja laajentamalla artikkelia.