Siirry sisältöön

Egon Friedell

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Egon Friedell

Egon Friedell, aiemmin Egon Friedmann, (21. tammikuuta 1878 Wien, Itävalta – 16. maaliskuuta 1938 Wien) oli itävaltalainen kirjailija, filosofi, kulttuurihistorioitsija, teatterikriitikko, näyttelijä ja dramaatikko. Hän on tunnettu ennen kaikkea teoksestaan Uuden ajan kulttuurihistoria.

Sitaatteja[muokkaa]

  • Historia ei tähän asti ole missään noudattanut Marxin oppeja: juuri Venäjällä, jossa kapitalismi oli heikoimmin kehittynyt, syntyi köyhälistön diktatuuri, ja Amerikassa, jossa pääomien keskittyminen on saavuttanut aavistamattomat mittasuhteet, kommunismilla on pienimmät mahdollisuudet. (SSSK)
  • Kirjallisuuden professoritko? Hehän ottavat neron vakavalta kannalta vasta sitten kun viimeinen postivirkailijakin on hänet sulattanut.
  • Kuinka kirjat syntyvät - sitä ei tiedä yksikään ihminen, ja niiden luoja kaikkein viimeiseksi.
  • Samoin kuin valas joka, vaikka onkin imettäväinen, käyttäytyy kalan lailla, psykoanalyysikin on uskonto joka esiintyy tieteenä.
  • Yleisö ei ole muuta kuin ammottava jättiläiskita, joka nielee kaiken mitä sille tarjotaan.
  • Juutalaiset ovat äärimmäisyyksien kansa; ei millään kansakunnalla ole sellaista jänneväliä. He ovat kapitalismin vankimpia tukipylväitä ja sosialismin raivokkaimpia esitaistelijoita; he ovat kirkon ja pappisvallan keksijöitä ja vapauden ja suvaitsevaisuuden intohimoisimpia saarnaajia; he ovat eurooppalaisessa kulttuuripiirissä olleet ensimmäisinä levittämässä evankeliumia ja jääneet ainoiksi sen kieltäjiksi.

Lähteet[muokkaa]

Suuri Sitaattisanakirja. Toimittanut Jarkko Laine. Helsinki: Otava, 1989.