Siirry sisältöön

Omar Khaijam

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:

Omar Khaijam (18. toukokuuta 1048 Nišabur – 4. joulukuuta 1131 Nišabur) oli persialainen runoilija, matemaatikko ja tähtitieteilijä. Khaijam opiskeli erään ajan tunnetuimman tiedemiehen, Muhammad Mansurin johdolla. Kaksi muuta Mansurin oppilasta, joiden kanssa Omar ystävystyi, olivat tuleva visiiri Nizam al-Mulk ja assassiinien perustaja Hassan-i Sabbah.

Katso myös Ruusu

Sitaatteja[muokkaa]

  • "Jos juot sä viiniä, niin tee se kera viisaiden / tai sulotarten taivaisten, tulppaani-kulmien. / Vain vähän juo. Vain toisinaan. Ulos suusta suistamatta. / Ei paljoa. Ei näkyen. Ei julki juopuen." [1]
  • "Koraani lupaa: hurskaan palkka suuri / on Eedenissä viini, vieno huuru. - / Siis viini, lempi suotakoon jo täällä, / kun siellä tarjotaan vain samaa juuri!" [1]
  • "Mit' elon heelmänä on kädessäni nyt? - Vain tyhjää! / Ma mitä maailmasta olen hyötynyt? - Vain tyhjää! / Ma olen riemunkynttilä, mut riutunut - ja tyhjää, / ja malja Djamshidin, mut rikki lyöty nyt - ja tyhjää!"
  • "Ja istuimille heiltä tyhjenneille / me jäimme, kevät uusi kukkii meille - / mut multavuode odottaa myös meitä, / ja multavuoteiks itse jäämme - keille?"
  • "Siis nauti aikas armaan elon mailla! / Tomuksi, tomu, tulet tomun lailla - / ja poiss' on viini, laulu, soitto, poissa / myös olet itse: varjoakin vailla."
  • "Ui Härän tähdet taivaan ulappaa, / ja tarun mukaan kantaa maailmaa / myös härkä ... Mutta pelkään: pinnallaan / Maa pelkkää aasilaumaa laiduntaa!"
  • "Kun olin nuori, mielin palavin / ko'in tutustua pyhiin, viisaihin / ja kuuntelin ... mut aina palasin / samasta ovesta kuin meninkin."

(Omarin malja. Suomentanut Toivo Lyy. Kustannusosakeyhtiö Aura, 1942)

Lähteet[muokkaa]

Suuri Sitaattisanakirja. Toimittanut Jarkko Laine. Helsinki: Otava, 1989.

  1. 1,0 1,1 Laine, Jarkko (toim.): Suuri sitaattisanakirja, s. 507. Otava, 1989. ISBN 9511109618.