Tornihuhu

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:

Tornihuhu on Puolustusvoimain varusmiesten ja kantahenkilökunnan välityksellä leviävä epätosi kertomus tai tarina.

Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.
Voit auttaa parantamaan artikkelia lisäämällä asianmukaisia lähteitä.
Lähteettömät tiedot saa myös kyseenalaistaa tai poistaa.

Suosittuja tornihuhuja[muokkaa]

  • Pöydälle yön hiljaisuudessa toimettomuuden vuoksi ristittyjen käsiensä päälle nukahtanut apupäivystäjä heräsi, ja otsa vielä kiinni käsissään näki vieressään seisovan pataljoonan valvojan jalat. Apupäivystäjä kuitenkin oli ajatuksiltaan vikkelä mies ja nosti päänsä sanoen "Aamen" kuin rukouksen lopuksi, eikä jäänyt kiinni nukkumisesta päivystysvuorollaan.
  • Eräs varusmies oli vartiovuorossa varuskunnan portilla. Varusmiehillä oli ladatut aseet, joita heidän kuului käyttää, jos joku yritti päästä portista luvatta läpi. Kerran näin myös kävi, kun erään kantahenkilökuntaan kuuluvan miehen vaimo ajoi varuskunta-alueen portille. Nainen ei löytänyt lompakkoaan, vaan tuskaili vähän aikaa ja ajoi portista läpi varusmiehen vastusteluista huolimatta. Varusmies yritti pysäyttää auton, ampui varoituslaukauksen ja lopulta tähdätyn laukauksen autoon. Luoti osui naiseen tappaen hänet. Kyseinen varusmies tietysti toimi esimerkillisesti sääntöjen mukaan ja sai toiminnastaan päivän kuntoisuuslomaa – myöntäjänä tietysti hänen esimiehensä, joka vieläpä sattui olemaan uhrin aviomies.
    • Variaatio: Varuskunnan komentaja ilmaantuu portille ilman papereita. Varusmies ei tunnista everstiä/kenraalia/amiraalia ja ottaa tämän kiinni nippusiteisiin sitomalla, ja saa palkaksi ohjesäännön mukaan toimimisestaan kuntoisuuslomaa.
  • Alokasaikana eräs varusmies halusi todistaa olevansa mielenvikainen. Ensimmäistä kertaa ampumaradalla kovapanosammunnoissa mies keksikin hauskan tavan: hän ampui itseltään lippalakin pois päästä. Sai vapautuspaperit vielä samana päivänä.
  • Eräs toinenkin alokas pyrki vapautukseen ajelemalla ympäri kasarmia kuvitteellisella autollaan, jonka moottorin äänen hän tuotti huuliaan pärisyttämällä. Alokas jäi kiinni alettuaan nauraa, kun touhukasta ajelua seurannut upseeri nosti peukalonsa aikeenaan yrittää liftata alokkaan kyydillä upseerikerholle.
  • Isosaaren linnakkeessa on ainakin 20 vuotta levinnyt tämä legenda: joku upseeri on saanut ylennyskieltoa poistutettuaan lomille lähdössä olleita varusmiehiä laiturilta mereen. Lisäksi ne, jotka juoksivat mereen, eivät päässeet lomille, koska housut olivat märät ja ne, jotka eivät juosseet, eivät päässeet lomille, koska eivät totelleet käskyä. Lomille pääsi vain se varusmies, joka poistui laituriin kiinnitettyyn veneeseen.
    • Variaatio: Kantahenkilökunnan edustaja N. N. on ylenemiskiellossa/koulutuskiellossa poistutettuaan varusmiehiä ruokalan/varusvaraston/suksivajan katolle.
    • Lisäys: Suomen armeijassa ei ole olemassa käsitettä "ylenemiskielto". Kuten ei myöskään arvon alentamista. Tietyistä rikoksista sotilasarvo tosin saattaa lähteä[1].
  • Varusmies H. Moilanen kyllästyi linnoitussaarella lomien vähyyteen ja ui 20 km mantereelle ja sai luvattomasta poissaolosta rangaistuksen, mutta kuntoisuusloman urheilusaavutuksestaan.
  • Panssarijääkärien/panssarintorjuntamiesten/tykkiryhmän/pataljoonan komentopaikan laskennallinen elinikä taistelutilanteessa on 12,3 sekuntia.
    • Variaatio: Patteriston keskityksessä tuhoutuu 100×100 metrin kohdealueelta 99,36 % elävästä voimasta.
  • Kranaatinheitinkomppanian kesäleirillä Rovajärvellä tulenjohtaja on juuri viestittänyt tulikomennon, kun porotokka ilmaantuu maalialueelle tunturin takaa. Tulenjohtoerotuomari peruuttaa käskyn muutaman sekunnin myöhässä, kranaatinheitinkomppanian tuliasematuomari ilmoittaa: "lähti jo". Varusmiehet viettävät seuraavan päivän kaivamalla joukkohautaa 50 porolle. Pahavaara Rovajärvellä heinäkuussa 1994.
  • Vekaranjärveltä johtaa tunneli Kouvolaan.
    • Variaatio: Pansion varuskunnasta johtaa tunneli Naantalin kultarantaan & Turun keskustaan. Upinniemestä johtaa tunneli Helsinkiin. Lisäksi Upinniemessä on yli X (tosi monta) kilometriä tunneliverkostoa ympäriinsä. Tunnelin kautta voi poistua varuskunta-alueelta kenenkään huomaamatta. Vain upseerit tietävät mistä paikoista tunneliin pääsee.
    • Variaatio: Parolannummelta johtaa tunneli pääkaupunkiseudun tuntumaan, jonka kautta pystytään Mekanisoitu Taisteluosasto kuljettamaan huomaamatta.
  • Taisteluharjoituksessa kouluttaja huomasi, että erään alokkaan takapuoli oli liian ylhäällä. Kouluttaja polkaisi sitä alaspäin, jolloin terävä kanto puhkaisi alokkaan vatsan ja alokas kuoli. Tämä jokaisessa varuskunnassa kerrottu tarina löytyy jo Pentti Haanpään novellista Kenttä ja kasarmi (1928).
  • Nykyinen saapumiserä on viimeinen, joka selviää armeijasta kuudella kuukaudella. Seuraavan saapumiserän mukana palataan takaisin vanhaan kahdeksan kuukauden malliin. Tämä huhu on levinnyt siitä asti, kun varusmiespalvelus uudistettiin nykyiseen 6/9/12-malliin.
  • Alokkaille suoritetaan pakollinen peräsuolentähystys.
    • Nykyisin myös spermatesti.
  • Eräs upseeri (nimetty, joka paikassa eri) on juossut cooper-testissä 3 000 metriä suojanaamari päässä.
    • Variaatio: Joissakin tapauksissa kyseinen upseeri on suojanaamariin pukeutumisen lisäksi kantanut selässään polkupyörää.
  • Eräs (nimetty) upseeri oli seuraamassa alokkaiden cooper-testejä ja tuskaantui heidän olemattomiin suorituksiinsa. Näyttääkseen heille esimerkkiä, hän ”tetsasi” eli ryömi cooperissa 2200 metriä.
  • AUK:n / RUK:n rististä saa panttilainaamossa 20 euroa.
  • Raskaalla kertasingolla, Apilaksella, ei saa rauhan aikana ampua kuin kolme kertaa vuodessa, sillä sitä suurempaa määrää ei ihmisen luusto kestä vaurioitumatta.
  • Armeijan ruokaan sekoitetaan jarruksi kutsuttua ainetta, jonka on tarkoitus vähentää seksuaalisia haluja tai kykyjä. Varhaisimmat jarrujutut ovat tiettävästi sota-ajalta. Nykyisin huhuun kuuluu myös, että naisten vapaaehtoisen asepalveluksen tullessa voimaan v. 1995 jarrun määrää lisättiin – joidenkin variaatioiden mukaan se jopa kymmenkertaistettiin. Jarrun legendaa pitävät yllä enimmäkseen keittiömiehinä palvelevat varusmiehet.
  • Jokaisen varuskunnan cooper-ennätyksen on juossut Lasse Virén, se on vähintään 4 500 metriä ja sen rikkomisesta saa 30 kuntoisuuslomaa.
    • Lisäys: Helsingin Sanomien haastattelussa toimittaja kysyi Viréniltä missä hän oli suorittanut asepalveluksen ja kuinka paljon juoksi cooperissa. Vastaus oli Santahamina ja vähän yli 4 000 metriä. Iltalehden haastattelussa joulukuussa 2014 Viren kertoi ettei muista tarkalleen niin vanhoja asioita mutta arvelee sen olleen yli 4 000 metriä. Cooperin testiä Viren ei silti juossut koska se otettiin käyttöön Puolustusvoimissa vasta 1970-lyvyn alussa. Kyseessä oli Balken testi.[2]
  • Varusmiesjohtajilla on kotiutumisensa jälkeen kuukausia tai jopa vuosia kestävä rauhoitusaika. Jos entisen johtajansa käy tuona aikana mukiloimassa seuraa teosta rangaistus joka on kovuudeltaan selvästi yli rikoslain tavallisen tason.
  • Jokaisessa varuskunnassa on eräs sotilas; melkein aina hän palvelee naapurikomppaniassa ja tämä sotilas on palvellut ulkomailla muukalaislegioonassa tai muissa joukoissa. Monesti tämä sotilas on aina varuskunnan paras.
    • Lisäys: tämä muukalaislegioonalainen poistui alokasleirillä teltasta hälytyksen sattuessa teltan seinän läpi veistään käyttäen ja juoksi alasti aseensa kanssa poteroon. Muukalaislegioonalainen on joskus myös korvattu kotimaassaan sotineella, yleensä Lähi-Idästä tai Afrikasta saapuneella maahanmuuttajalla.
      • Variaatio: Poteron sijaan taistelija juoksee suohon/lampeen, hengittäen rynnäkkökiväärin kaasumännän suojaputken kautta.
  • Käyttämättömät henkilökohtaiset lomat (HL) saa rahana, jos niitä ei ole ehtinyt käyttää.
  • Jääkäriprikaatin sähkötysennätystä pitää hallussaan Andy McCoy, kun taas 1.Ervk;ssa kerrottiin aikoinaan, että Lasse Mårtensson sähkötti 180 merkkiä minuutissa.
  • Joukko lääkintämiehiä lämmitti telttaa kylmänä talvi-iltana täyttämällä sen puilla ja suihkuttamalla puhdasta happea säiliöstä suoraan kamiinan ilma-aukkoon. Kamiina suli muodottomaksi.
  • Baretin takaosassa olevista, yleensä piiloon työnnettävistä mustista nauhoista toinen saa näkyä, jos barettia pitävä henkilö on riistänyt hengen toiselta ihmiseltä tai harrastanut seksiä kantahenkilökuntaan kuuluvan tai hänen perheenjäsenensä kanssa. Jos on itse skappari, omia perheenjäseniä (vaimoa) ei tietenkään lasketa. Molemmat nauhat saavat olla esillä jos on suorittanut molemmat toimenpiteet.
    • Lisäys: Utin Jääkärirykmentissä käytössä perinne tuon ihmisten tappamisen osalta.
  • Jokaisessa varuskunnassa on eräs luutnantti, joka järjesti erään saapumiserän alokkaille jäljitysharjoituksen. Luutnantti itse asettui kohdehenkilöksi ja lupasi löytäjilleen kuntoisuuslomat. Etsinnät eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta ja luutnantti palasi itse takaisin alokkaiden luokse. Kyseistä luutnanttia ei löydetty, sillä hän piileskeli koko harjoituksen ajan läheisessä lammessa hengittäen rynnäkkökiväärin kaasumännän suojaputken kautta.
  • Eräänä lumisena talvena taisteluharjoituksessa panssarivaunuryhmä naamioi ("navetti") vaununsa notkoon päivän päätteeksi. Yön aikana satoi runsaasti lunta, eikä vaunua enää aamulla löytynyt. Vaununjohtaja joutui täyttämään vaunustaan häviämisilmoituksen.
    • Variaatio: hukkaan joutunut oli Pasi/soppatykki/tms.
    • Lisäys: Tuossa voi olla kyllä ainakin totuuden siemen, jos ei muuta. Allekirjoittaneelle kävi joukkueen varajohtajana toimiessani Heinuvaaran väliplatalla vähän samansuuntaisesti reilu parikymmentä vuotta sitten. Näytin kuskille paikan, mihin Masi pitäisi ajaa ja naamioida. Noin kolmen vuorokauden kuluttua, voimakkaan lumisateen jälkeen, ollessamme lähdössä seuraaviin tehtäviin, tuli kuski ilmoittamaan, ettei löydä kuorma-autoaan. Ei sitä nyt varsinaisesti etsimään jouduttu, mutta kävin kuskille näyttämäsä, mistä auto löytyy. Itse ei ollut löytänyt etsinnästä huolimatta. Minulla ei mennyt auton paikantamiseen kuin ehkä 10 minuuttia, mutta kuljettaja oli sitä puheidensa mukaan etsinyt ennen sitä "ainakin tunnin", tosin pääosin noin 50 metriä väärästä paikasta.
  • Santahaminassa moneen kertaan kuultua: komppanian X päällikkö saapui muonituskeskukseen kesken varusmiesten ruokailun. Varusmiesten pitämä meteli ruokailun yhteydessä oli niin kova, että päällikkö otti esiin pistoolin ja ampui muonituskeskuksen kattoon, jolloin koko muonituskeskus hiljeni.
  • Jokaisessa varuskunnassa on aina yksi upseeri/aliupseeri ylenemiskiellossa, koska hän simputtaa varusmiehiä.

Viitteet[muokkaa]