Siirry sisältöön

Don Rosa

Wikisitaateista
Wikipedia
Wikipedia
Wikipediassa on artikkeli aiheesta:
Don Rosa (29. kesäkuuta 1951 –)

Keno Don Hugo Rosa (tunnetaan yleensä nimellä Don Rosa, s. 29. kesäkuuta 1951) on yhdysvaltalainen Disney-sarjakuvapiirtäjä.

Lausahduksia[muokkaa]

 • "Pyydän aina anteeksi värittäjältä, koska hän joutuu näkemään hirvittävän paljon tavallista enemmän vaivaa kuvien värittämisessä."
 • "Teen kaikki kaaret ja pyöreät muodot sarjakuvissani niin sanotuilla mallineilla, jotka ovat insinöörien suosimia työkaluja, sellaisia muovilätysköjä, joissa on erikokoisia kaaria ja pyöreitä reikiä. Piirrän niillä ankkojen silmät, silinterihatun päälaen, ankkojen vartalot ja – kyllä, olen aivan hullu! – Roopen rahasäiliön jokaisen kolikon."
 • "Tarkistan valmiin sivun kylpyhuoneen peilistä. Silloin näen mahdolliset virheet. Muuten näen silmissäni vain sen kuvan, jonka kuvittelen piirtäneeni enkä sitä, minkä oikeasti olen tehnyt."
 • "Kun tiedän, kuinka monta sivua tarinassa pitää olla, kirjoitan tarinan ensin lopusta takaperin puoliväliin asti, sitten siirryn alkuun ja jatkan siitä, kunnes tarinan puoliskot kohtaavat."
 • "Minä olen kuin Jerry Lewis. Kukaan ei piittaa hänestä Amerikassa, mutta hän muuttuu jumalaksi heti astuessaan Ranskan kamaralle."
 • "Kukaan ei ollut kiinnostunut The Pertwillaby Papers -tarinoista, mutta kun piirsin samat seikkailut uusiksi ankkahahmoin, niistä tuli valtavan suosittuja. Tämäkin muistuttaa minua siitä, että olen kaikesta velkaa ankoille ja Barksille."
 • "Sarjakuvapiirtäjät ovat Yhdysvalloissa kuin rock-tähtiä – paitsi jos sattuu piirtämään Disneylle."
 • "Yhdysvalloissa Mikki Hiiri on paljon ankkaperhettä suositumpi. Se johtuu siitä, että Mikki näyttää Akua paremmalta t-paidassa."
 • "Minusta on typerää, kun jotkut kasvattajat kieltävät lapsilta sarjakuvat. Juuri niiden avullahan huomaa, että lukeminen on hauskaa. Sitten kun siltä tuntuu, niistä voi siirtyä viihtymään kaunokirjallisuuden pariin."
 • "Mitä neuvoja minulla olisi antaa 'ammattilaisia' lähestyville sarjisfaneille? Ainoa ongelmani on miten hoitaa typerät kysymykset kuulostamatta sarkastiselta... Toisaalta, minulla on ongelma hoitaa YHTÄÄN MITÄÄN kuulostamatta sarkastiselta, koska en ajattele sarkastisuuden olevan automaattisesti ilkeää. Vastaan esimerkiksi kysymykseen 'Mitä teet ensin, kirjoitat vai piirrät tarinan?' (mitä minulta kysytään usein) aina samalla tavalla: 'Ensiksi teen kaiken piirtämisen, täytän pari tusinaa paperiarkkia epämääräisillä piirustuksilla. Sitten palaan alkuun ja keksin jonkinlaisen tarinan joka sopii näihin sattumanvaraisiin kuviin.' Tämä yleensä tyydyttää kysyjän."
  • 19. lokakuuta 1993, Disney-fanien postituslistalla
 • "Toinen hyvä juttu jota minulta kysytään monta kertaa vuodessa on seuraavanlainen: joku hyypiö, joka ei erota päätään reiästä maassa, tulee metsästämään nimikirjoitustani jälleenmyyntiä varten. Tyypillinen tälläinen on hieman vanhempi mieshenkilö, joka myy tavaraa kirpputoreilla. Tyyppi tulee, läimäyttää eteeni vuoden 1962 DELLin Donald Duck -lehden ja pyytää siihen nimikirjoitustani. Minä katson häntä ja sanon: 'Olin 11-vuotias kun tämä julkaistiin.' Sitten hän sanoo: 'Ööh... Tarkoittaako tämä ettet piirtänyt sitä?'"
  • 19. lokakuuta 1993, Disney-fanien postituslistalla
 • "Jos kävelisitte kadulla tenttaamassa vastaantulijoilta mitä nämä ymmärtävät auringosta, kuusta ja tähdistä, hämmästyisitte siitä kuinka vähän he tietävät ja kuinka vähän he välittävät siitä vähästä. Suuri joukko rahvaasta tosissaan uskoo että ulkoavaruus on sininen ja pilviä täynnä. Siskoni ihmetteli aikoinaan (kun hän oli yli kaksikymppinen) mikseivät Apollolla matkanneet astronautit pysähtyneet muille planeetoille matkallaan kuuhun. Kämppäkaverini yliopistossa puolestaan ei hahmottanut lainkaan minkä kokoinen aurinko on ja kuinka kaukana se on maasta (ehkäpä se oli volkkarin kokoinen ja 300 metrin korkeudessa?). Sitten hän luuli että meteoriitit ovat toisista planeetoista irronneita palasia, jotka tipahtelivat maahan. Eikä tulisi mieleenikään haastatella isääni siitä mitä hän tietää saati välittää näistä asioista - hänen tietämyksestä maailmankaikkeudesta on varmaan samaa luokkaa kuin nykyisellä viisivuotiaalla. Voisin lyödä vetoa, että useimmat amerikkalaiset uskoisivat, jos väittäisitte että aurinko on pilvien ympäröimä - kunhan ujuttaisitte tämän keskusteluun jalkapallosta ettekä vaikuttaisi älypäältä."
  • 11. marraskuuta 1993, Disney-fanien postituslistalla